Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Κεραμίδια "τρώνε" τη ρύπανση.



Η αμερικανική εταιρία Boral, κατασκεύασε, μία σειρά από κεραμίδια με αντιρρυπαντικές ιδιότητες. Τα κεραμίδια αυτα ουσιαστικά "καταπίνουν" την αιθαλομίχλη δηλαδή το νέφος που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις.Τα συγκεκριμένα κεραμίδια είναι επικαλυμμένα με διοξείδιο του τιτανίου, ένα φωτοκαταλύτη που οξειδώνει τους επιβλαβείς ατμοασφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι εκπέμπονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Λόγω αυτής της επικάλυψης, τα κεραμίδια, μετατρέπουν τα οξείδια του αζώτου σε αβλαβή νιτρικά άλατα ασβεστίου.

Σημειώνεται, ότι η τεχνολογία αυτή προέρχεται από την Ιαπωνία και έχει υιοθετηθεί στην Ευρώπη, για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, από μία σειρά βιομηχανιών.

Η κατασκεύη μίας στέγης από αυτά τα κεραμίδια, κοστίζει 600-1000 δολάρια ακριβότερα από μία συνήθης στέγη, αλλά έχει την ικανότητα να "καταπιεί" οξείδια του αζώτου. Π.χ. μία στέγη επιφάνειας 180 τ.μ. μπορεί να "καταπιεί" ρύπους που ισοδύναμου με 10.000 μιλίων οδήγησης.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας, προκειμένου να γίνουν πειστικοί σχετικά με την χρήση αυτών των κεραμιδιών, επισημαίνουν ότι σε μία πρόσφατη μελέτη του ΜΙΤ, σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην Αγγλία, τονίζεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από ότι τα τροχαία ατυχήματα, ανεβάζοντας τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας της σε 13.000 της χώρας.
www.buildnet.gr