Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αναποτελεσματικές οι διασταυρώσεις των ενοικίων.



Περιορίζονται δραστικά ως αναποτελεσματικές οι διασταυρώσεις στοιχείων των ενοικίων ακινήτων, οι οποίες πραγματοποιούνταν τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Τα ευρήματα τους ήταν σε γενικές γραμμές αναξιόπιστα, ενώ και ο έλεγχος των υποτιθέμενων "παραβατών" δεν έφερνε ουσιαστικά εισπρακτικά αποτελέσματα.

Ο έλεγχος στο εξής θα είναι στοχευμένος και ουσιαστικός, προκειμένου να υπάρχουν απτά αποτελέσματα στην απόκρυψη εισοδήματος. Οπως προκύπτει από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, πλέον οι διασταυρώσεις για τα εισοδήματα από ενοίκια θα είναι δειγματοληπτικές, καθώς θα αφορούν έναν περιορισμένο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων.

Σημειώνεται, για τη διασταύρωση, ότι γίνεται μεταξύ της δαπάνης ενοικίου που δηλώνουν οι ενοικιαστές και του εισοδήματος από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες. Η διασταύρωση έως και πέρυσι ήταν καθολική, δηλαδή διασταυρώνονταν όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες ενοικίων. Ετσι, κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 ιδιοκτήτες
εμφανίζονταν να μην έχουν δηλώσει το σύνολο ή μέρος των εισοδημάτων που είχαν εισπράξει. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Προέκυψε από τους ελέγχους που γίνονταν στη συνέχεια ότι πολλοί ενοικιαστές είχαν δηλώσει μαζί με τη δαπάνη ενοικίου και άλλες δαπάνες (π.χ. κοινόχρηστα), λανθασμένους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη καθώς και μισθώματα που δεν είχαν καταβάλει. Πηγή www.buildnet.gr