Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Δραματική πλέον η πτώση στα επαγγελματικά ακίνητα.



Δραματική κατάσταση επικρατεί στην αγορά επαγγελματικής στέγης και ιδιαίτερα στα μεγάλα και αυτόνομα κτίρια που μένουν ξενοίκιαστα για πολλούς μήνες.
Δραματική κατάσταση επικρατεί στην αγορά επαγγελματικής στέγης και ιδιαίτερα στα μεγάλα και αυτόνομα κτίρια που μένουν ξενοίκιαστα για πολλούς μήνες. Σύμφωνα με το σύμβουλο ακινήτων και ταμία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Αγ. Φικιώρη, η πτώση στη ζήτηση και τις τιμές είναι μεγάλη τόσο στα καταστήματα όσο και στα γραφεία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στα αυτόνομα κτίρια και τις ακριβές περιοχές αλλά και γενικά όπου υπάρχουν υψηλά δημοτικά τέλη. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι οι επιχειρήσεις άδειασαν τους χώρους που ενοικίαζαν και λόγω των υψηλών δημοτικών τελών που είναι τρεις φορές περισσότερα από περιοχές όπως η Ν. Φιλαδέλφεια, η Χαλκηδόνα κ.λπ.».
Οπως εκτιμά ο κ. Φικιώρης, τα μόνα ακίνητα που αντέχουν στην κρίση είναι τα λεγόμενα «πολυμορφικά», δηλαδή κτίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έκθεση, γραφεία και αποθήκες. Κι αυτό διότι με ένα ενοίκιο καλύπτονται οι ανάγκες της επιχείρησης και δεν απαιτείται η μίσθωση κι άλλων χώρων.
Χαμηλές τιμές.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν μέχρι πρότινος πολλά ακίνητα δεν μείωναν τις τιμές, ωστόσο, μόλις αποχωρούσε ο ένας πελάτης μετά τον άλλο, αναγκάζονταν να ενοικιάσουν με πολύ χαμηλότερες τιμές.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάσταση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων χειροτερεύει εξαιτίας των συνεχόμενων λουκέτων καταστημάτων και επιχειρήσεων, αλλά και του φόβου για τις οικονομικές εξελίξεις και το μέλλον της Ελλάδας εντός του ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται τα άδεια κτίρια, είτε πρόκειται για ισόγεια είτε για ορόφους που φιλοξενούν γραφεία.
Αλλά μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις περιφερειακές αγορές, όπως π.χ. στην 4η μεγαλύτερη αγορά της Αθήνας, τη Νέα Ιωνία, όπου τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Σε ό,τι αφορά την κατοικία, ο κ. Φικιώρης εκτιμά ότι έχουν υποχωρήσει τα νεόδμητα κατά 30% και 20%-25% τα μεταχειρισμένα. Ωστόσο, η κρίση συνεχίζεται και πολλοί ιδιοκτήτες και εργολάβοι «σκοτώνουν» ακίνητα προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα. Οσοι έχουν πολλά διαμερίσματα, πουλάνε ένα για να καλύψουν τα έξοδα και να πληρώσουν τα συνεργεία και κρατούν τα υπόλοιπα περιμένοντας καλύτερες ημέρες. www.imerisia.gr