Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι τακτοποιήσεις δίνουν υπεραξία στο ακίνητο.



Σημαντική υπεραξία μπορεί να προσδώσει σε ένα ακίνητο η τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, η τακτοποίηση αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων, η νομιμοποίησή του αν πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή, ακόμη και η πραγματοποίηση εργασιών προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακό πιστοποιητικό.Στο εξωτερικό κατά την αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης και κατ' επέκταση στην τιμή του η ενεργειακή "κατάσταση" στην οποία βρίσκεται ένα διαμέρισμα, ένα γραφείο ή ένα κατάοτπμα, καθώς επίσης και αν υπάρχουν πολεοδομικές ή άλλες παρανομίες. Τo τελευταίο είναι ίσως μόνο ελληνικό φαινόμενο, τουλάχιστόν στην έκταση στην οποία παρατηρείται.

Για τον λόγο αυτόν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα για μερικές ακόμη εβδομάδες να προχωρήσουν στη ρύθμιση-τακτοποίηση των όποιων πολεοδομικών παραβάσεων στις οποίες έχουν υποπέσει προκειμένου το ακίνητο τους να μπορεί να μεταβιβαστεί ή να αξιοποιηθεί με αρκετά καλύτερους όρους σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση του.

Για παράδειγμα, όσοι δεν πρόλαβαν να ρυθμίσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, μολονότι έληξε η προθεσμία για την τακτοποίησή τους, με βάση την παλαιά ρύθμιση έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων και να εξασφαλίσουν "πολεοδομική" ασυλία. Αν συμβεί αυτό, το ακίνητο θα αποκτήσει υπεραξία, καθώς ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει μελλοντικά να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετα πρόστιμα ή στην ακραία περίπτωση με κατεδάφιση του κτίσματος του.

Στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έχει περιληφθεί ειδική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν παρανομήσει με τους ημιυπαίθριους χώρους να προβούν σε ρύθμιση και να λαμβάνεται πλέον ο συγκεκριμένος χώρος ως κύριος με νόμιμη αλλαγή χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των αυθαιρέτων αρκετοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι τα πρόστιμα σε ορισμένες περιπτώσας είναι αρκετά υψηλά, ειδικότερα σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στο ύψος του ειδικού προστίμου.

To ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν, την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και τον συντελεστή 15%, αλλά και από μία σειρά άλλους συντελεστές ανάλογα με την κατηγορία, την παλαιότητα και το είδος του αυθαιρέτου. Ολα τα παραπάνω πολλαπλασιάζονται και το γινόμενο που προκύπτει είναι το πρόστιμο που πρέπει να πληρωθεί.

Ενεργειακό πιστοποιητικό

Ενα ενεργειακά οικονομικό ακίνητο είναι προφανές ότι προσφέρει μεγαλύτερες
υπεραξίες και υψηλότερα ενοίκια σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο ακίνητο που έχει σημαντική κατανάλωση σε ενέργεια. Ωστόσο, το ενεργειακό πιστοποιηπκό είναι
υποχρεωτικό από τις 9 Ιανουαρίου 2011 για όλες τις αγοραπωλησίες και για τις νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων. Για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κτλ) η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ αναβλήθηκε για ένα εξάμηνο και ισχύει από τις
αρχές του έτους.

Μάλιστα, κατά τη μεταβίβαση κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο.

Η υποχρέωση αυτή υφίσταται για όλες τις συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις (πωλήσεις) κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων (μεμονωμένων ιδιοκτησιών) συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολόκληρων όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά τις μισθώσεις, σε κάθε μίσθωση ακινήτου ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δεν θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα αν δεν προσκμίζεται Πιστοποιηπκό Ενεργειακής Απόδοσης.
www.buildnet.gr