Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Υποχρεωτική η σύνδεση με οπτικές ίνες κάθε νέας οικοδομής.




Την υποχρωτική οπτική δικτύωση όλων των υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, ενεργειακών αγωγών κλπ) που κατασκευάζονται ή επισκευάζονται στη χώρα, προκειμένου να γεφυρωθεί το "ψηφιακό χάσμα" στην Ελλάδα, πρότεινε από το βήμα του συνεδρίου Infocom Green ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λεωνίδας Κανέλλος.

"Για τον σκοπό αυτό, θα μπορούσε να γίνει η ένταξη της μελέτης ινο-οπτικής καλωδίωσης υποχρεωτική, στα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας κάθε νέας οικοδομής που κατασκευάζεται, όπως ισχύει σήμερα για την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης" σημείωσε χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν "ψηφιακά ώριμα" κτίρια που θα συνεθούν εύκολα με τα ευρυζωνικά δίκτυα που θα κατασκευαστούν, όπως συμβαίνει με τα λοιπά δίτκυα ύδρευσης ή αποχέτευσεης, επιτρέποντας την άμεση διάθεση στους κατοίκους υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχοι "δικτυωμένοι οικισμοί", υπάρχουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (π.χ. Σουηδία).
Επίσης, ο κ. Κανέλλος επεσήμανε επίσης την ανάγκη υποχρεωτικής οπτικής δικτύωσης όλων των υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, ενεργειακών αγωγών κλπ.) που κατασκευάζονται ή επισκευάζονται στη χώρα.

Ο ρόλος των "έξυπνων" συσκευών

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος, το "Διαδίκτυο των Πραγμάτων" θα οδηγήσει στη σταδιακή εγκατάσταση αισθητήρων σε αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, παιδικά παιχνίδια, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, καταναλωτικά προϊόντα (είναι γνωστή η πρωτοβουλία της βιομηχανίας για "50 Δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές"). Αν και σήμερα σε εμβρυακό στάδιο, η τάση αυτή αναμένεται να διευρυνθεί σε ορίζοντα δεκαετίας ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για παροχή πληθώρας πρωτοποριακών υπηρεσιών στους καταναλωτές μέσα από πολλαπλά δίκτυα.
Μεταξύ των νέων υπηρεσιών αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι "πράσινες" λειτουργίες, όπως η εξ αποστάσεως διαχείριση των λειτουργιών του σπιτιού από το κινητό του χρήστη (ρύθμιση ενέργειας, θερμοκρασίας, συστήματα συναγερμού…), η παροχή σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών για την κυκλοφορία στους οδηγούς οχημάτων (π.χ. ηλεκτρονική πλοήγηση, σταθμοί ανεφοδιασμού και on line σύγκριση τιμών καυσίμων), η ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησης των επιστολών και δεμάτων από τις ταχυδρομικές εταιρίες ή ο εντοπισμός χαμένων αντικειμένων. Ακόμα, αναμένεται να επεκταθεί η διενέργεια πληρωμών μέσω "έξυπνου" κινητού τηλεφώνου που μετατρέπεται σταδιακά σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι (near field communications).
Τελώντας πλέον σε μόνιμη σύνδεση με τα δίκτυα, τα καταναλωτικά προϊόντα, πρόσθεσε, θα γίνουν "έξυπνα", π.χ. μέσω μικρο-κάμερας ενσωματωμένης στα παιχνίδια οι γονείς θα μπορούν να επιβλέπουν εξ αποστάσεως τα ανήλικα παιδιά τους, αισθητήρες ενσωματωμένοι στα ρούχα θα ειδοποιούν το γιατρό για τυχόν αιφνίδια επιδείνωση της υγείας των ασθενών, οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα ψυγεία θα στέλνουν SMS στον κάτοχό τους που θα τον ειδοποιούν για ανάγκες αγορών προϊόντων που έχουν εξαντληθεί κλπ. www.buildnet.gr