Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

"Έκρηξη" των οργανικών φωτοβολταϊκών έως το 2022.



Αύξηση του κλάδου των οργανικών φωτοβολταϊκών έως το 2022, προβλέπει έκθεση της εταιρίας περιβαλλοντικών συμβούλων IDTechEx, με τίτλο "Τεχνολογίες Οργανικών Φωτοβολταϊκών: Πρωταγωνιστές και Προβλέψεις".

Σύμφωνα με την έκθεση τα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV) θα πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών της τάξης των 630 εκατ. δολαρίων το 2022 από 4,6 εκατ. δολάρια σήμερα, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη από 1300%.

"Μόνο το 2011, εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 22 GW", αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οι συσκευές κρυσταλλικού πυριτίου ελέγχουν το 85% της αγοράς.

Η εκτόξευση των οργανικών φωτοβολταϊκών κατά την επόμενη δεκαετία, όπως σημειώνουν οφείλεται στους εξής παράγοντες:
α) στον άρτιο συντελεστή μορφής,
β) στην καλή απόδοση σε συνθήκες φωτισμού εσωτερικού χώρου,
γ) χαμηλά κεφαλαιουχική επένδυση και
δ) δυνητικά πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής ενέργειας χάρη στη χρήση εκτυπώσιμων πλαστικών.

Οι παραπάνω ιδιότητες των οργανικών φωτοβολταϊκών τους επιτρέπει όχι μόνο να στοχεύσουν στις υπάρχουσες αγορές, αλλά και να δημιουργήσουν νέες, προτείνοντας λύσεις σε ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί.

Τα οργάνικα τα οργανικά φωτοβολταϊκά, σημειώνεται, έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε ένα πλήθος χρήσεων παρέχοντας μια "έξυπνη" και "καθαρή" ενεργειακή λύση. Αλλά διαθέτουν και μειονεκτήματα καθώς όπως τονίζεται σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της τεχνολογίας OPV, δεν έχουν υψηλή παραγωγικότητα και είναι ακριβά (καθώς τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται παράγονται σε μικρές ποσότητες και έχουν μικρή διάρκεια ζώης). www.buildnet.gr