Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Καλλιέργειες με... θέα.


Από το 2008 ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων επιλέγουν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια και να κατοικήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2030 η νέα επέλαση στα αστικά κέντρα θα ανεβάσει τον αριθμό των κατοίκων των μέγα-πόλεων σε 5 δισεκατομμύρια.

«Γεννιώνται» πλέον νεοι τύποι κτιρίων που προβλέπεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη πόλη του μέλλοντος. Οι παραδοσιακοί ουρανοξίστες αρχικά έδωσαν λύση στην αποτομη αύξηση του πληθυσμού και την ταυτόχρονη εκτόξευση των τιμών γης μετεξελίχθηκαν σε μεγα-κτίρια.

Μέγα πόλεις - μέγα κτίρια
Τα κτίρια αυτά συγκεντρώνουν διάφορες λειτουργίες όπως κατοικία, γραφεία, εμπόριο και δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σύμπλεγμα που έχει τη δυνατότητα μέσω των μικτής χρήσης χώρων που διαθέτουν, να καλύπτουν τις ανάγκες των ενοίκων τους.

Η σύνθεση των χρήσεων μέσα σε ένα κτίριο οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρωπων

Με την βοήθεια της τεχνολογίας τα κτίρια αποκτούν ενεργειακή αυτονομία, ενώ τελευταία οργανώνεται πάνω στα κελύφη η αστική γεωργία. Τα κτίρια σχεδιαζονται με τέτοιο τρόπο ώστε επιφάνειες τους να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων προωθώντας με αυτό το τρόπο την ιδέα της συνεχούς και ανεξάρτητης τροφοδοσίας στην πόλη.

Αυτοσυντηρούμενα...

Το κτίριο Eagle Street Rooftop Farm στην Νέα Υόρκη, στεγάζει καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και μελισσοκομικών προϊόντων στην οροφή του, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στην αγορά, ενώ το The Living Tower στη Γαλλία, μετά την ολοκλήρωσή του θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ικανή ποσότητα τροφίμων για τη σίτιση 40.000 ατόμων.

Τα σύγχρονα κτίρια που επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις με το περιβάλλον και θέτουν σε νέες βάσεις την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πόλη του μέλλοντος.
Πηγή www.ered.gr