Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πρόσωπα και Πράγματα.

Αναμένεται «ανάσα» στα έσοδα από τους φόρους ακινήτων.

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά του ενιαίου τέλους ακινήτων 2009, ενώ το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα αρχίσει να βεβαιώνεται και να αποστέλλεται μετά τις εκλογές. Αυτά έκανε γνωστά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζαννιάς σε δηλώσεις του στις αρχές της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως η υστέρηση των δημοσίων εσόδων είναι σημαντική από τις αρχές Απριλίου, λόγω του προεκλογικού κλίματος, με αποτέλεσμα να ληφθεί η εν λόγω απόφαση, εξαιρώντας πάντως τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) του 2010 και του 2011, που προς το παρόν δεν θα αποσταλούν, προφανώς για να δοθεί περιθώριο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπόκεινται στους συγκεκριμένους φόρους.

Τα πάγωμα της ζήτησης αυξάνει τον αριθμό αδιάθετων κατοικιών.

Πλήρηςακινησία επικρατεί το τελευταίο δίμηνο στην αγορά κατοικίας, όπου το απόθεμα των απούλητων κατοικιών διογκώνεται, αντί να περιορίζεται, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστικών εταιρειών, έχει αναστείλει την ανέγερση νέων οικοδομών, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πορείας της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη ζήτησης έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας που ήρθε να προστεθεί στα λίαν αρνητικά οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στα περισσότερα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι η λύση της πώλησης του ακινήτου τους αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να ανασάνουν οικονομικά, αυξάνοντας έτσι την προσφορά κατοικιών.

Αγορά οροφοδιαμερίσματος στο Μανχάταν έναντι 90 εκατ. δολ.

Αν και η αμερικανική αγορά κατοικίας ακόμα δεν έχει «συνέλθει» από την κρίση του 2008, εντούτοις, εν έτει 2012 καταγράφηκε η υψηλότερη στην ιστορία τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Extell Development Co., η οποία διέθετε προς πώληση το εν λόγω ακίνητο, ο νέος ιδιοκτήτης κατέβαλε προ ολίγων ημερών ποσό άνω των 90 εκατ. δολαρίων (περίπου 75 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση ρετιρέ οροφοδιαμερίσματος στο κέντρο του Μανχάταν. Το διαμέρισμα είναι συνολικής επιφάνειας 983 τ.μ., δηλαδή η τιμή ανά τ.μ. ανήλθε σε 76.300 ευρώ. Σύμφωνα με μεσίτες, το ποσό αυτό επιτεύχθηκε και λόγω έλλειψης αντίστοιχων υπερπολυτελών προδιαγραφών ακινήτων στην αγορά, τη δεδομένη χρονική περίοδο. www.kathimerini.gr