Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Στροφή σε μικρότερα σπίτια και γραφεία.



Εικόνα συρρίκνωσης επικρατεί λίγες εβδομάδες πριν από το καλοκαίρι σε κατοικία και γραφεία στην Αττική. Σε ολοένα μικρότερες επιφάνειες λόγω κόστους στρέφονται αγοραστές, ενοικιαστές, επενδυτές.Μικρά διαμερίσματα μέχρι 85 τετραγωνικά μέτρα, γραφεία στο κέντρο της Αθήνας με εμβαδόν έως 100 τετραγωνικά μέτρα και αγροτεμάχια, έχουν συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, καταγράφονται λίγες, αλλά σημαντικές αγορές εμπορικών χώρων σε προβεβλημένα σημεία, καθώς και περιορισμένες αγορές κτιρίων γραφείων, που εξυπηρετούν, όμως, συγκεκριμένες προτεραιότητες του αγοραστή.

Οπως επισήμαναν εκτιμητές ακινήτων στην αγορά ενοικίων, το ενδιαφέρον στην κατοικία εστιάζεται σε καινούργια διαμερίσματα που το εμβαδόν τους δεν ξεπερνάει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αναφορικά με τα γραφεία, η ζήτηση εσπάζεται κυρίως σε περιφερειακές αγορές σε μία στρατηγική των επιχειρήσεων να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος, ενώ στην αγορά εμπορικών χώρων οι νέες μισθώσεις είναι περιορισμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και χαρακτηρίζονται από την απόφαση των εμπόρων να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός μη αποδεδειγμένα υψηλής προβολής εμπορικού σημείου.

Η αγορά κατοικίας κινήθηκε απο αγοραστές που προτεραιότητά τους ήταν η άμεση κάλυψη στεγαστικών τους αναγκών, καθώς η συντριπτική πλειονότητα δεν δείχνει διατεθειμένη να κινηθεί σε μη απαραίτητες αγορές εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι η ζήτηση για μεγάλες κατοικίες συρρικνώθηκε και ανάλογη πορεία είχαν και οι τιμές. Αντίθετα, σε κατοικίες μέχρι 90 τετραγωνικά μέτρα, οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες σε σύγκριση με πέρυσι.

Η αγορά γραφείων κινήθηκε με βάση την επιθυμία των υποψήφιων αγοραστών να αυξήσουν τις αποδόσεις της επένδυσης τους και τη στάση των υποψήφιων μισθωτών να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατόν το λειτουργικό τους κόστος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μεν πρώτοι να διεκδικούν χαμηλότερες τιμές αγοράς και οι δεύτεροι, χαμηλότερα μισθώματα. Σύμφωνα με απόψεις τραπεζικών στελεχών, η πρακτική αυτή οδήγησε στο σημαντικά μικρότερο αριθμό συμφωνιών σε σύγκριοτι με την προηγούμενη χρονιά.

Στα εμπορικά

Στην αγορά εμπορικών χώρων, η ζήτηση εστιάσθηκε σε σημεία αποδεδειγμένης εμπορικής προβολής, ενώ οι υποψήφιοι μισθωτές "γύρισαν την πλάτη" σε περιφερειακά καταστήματα. Ετσι, ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους είναι μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στους λεγόμενους παράπλευρους κατεγράφη σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβληθεί ούτε τους επόμενους μήνες, οπότε η κρίση στην αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις κατά το τέλος του 2012.
Πηγή www.buildnet.gr