Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στάση πληρωμών από την ΕΚΤ.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την παροχή ρευστότητας σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η είδηση έστειλε το ευρώ χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών και στην Ελλάδα ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

"Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε γίνει, η ΕΚΤ ανέστειλε τις επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής. Πλέον (οι τράπεζες) λαμβάνουν επείγουσα ενίσχυση υπό μορφή ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδας", ανέφερε μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ΕΚΤ πραγματοποιεί μόνον πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών που θεωρεί αξιόπιστες. Οι τράπεζες που δεν πληρούν τους αυστηρούς κανόνες της ΕΚΤ, αλλά θεωρούνται αξιόπιστες από την εθνική κεντρική τράπεζα μπορούν να επευθύνονται σε αυτή για παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ΕΛΑ).

Οι πηγές δεν κατονόμασαν τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Υποστήριξαν ωστόσο ότι πρόκειται για τέσσερις τράπεζες, το κεφάλαιο των οποίων ήταν τόσο μειωμένο που λειτουργούσαν με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η ΕΚΤ, ακολουθώντας τους κανόνες που θέτει η ίδια, δεν παρέχει ρευστότητα σε τράπεζες που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση.

Στο Υπουργικό συμβούλιο της 27ης Απριλίου συμφωνήθηκε η σύσταση του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα αναλάμβανε να διαθέσει το ποσό των €18 δις. στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας ως προσωρινή λύση με στόχο να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση τους μέσα στο 2012.

Το ελληνικό σχέδιο που επεξεργάστηκε η Αθήνα με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά τις εθνικές εκλογές. Πηγή www.ered.gr