Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τσελέντης: Nομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο.



Για κτίρια-παγίδες θανάτου, χωρίς κανέναν αντισεισμικό έλεγχο, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους και για τους υπουργούς που τα νομιμοποιούν ως αυθαίρετα, χωρίς ελέγχους, μίλησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσελέντης, τάραξε για μία ακόμα φορά τα νερά και υπενθύμισε σε όλους πως ακόμη και εν μέσω κρίσης, κανείς δεν μπορεί να "παίζει" με τους σεισμούς: "Είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε ένα σεισμό με επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο. Πρόκειται για παγίδες θανάτου συν τα εκατοντάδες, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους".

Παράλληλα, ο καθηγής τόνισε ότι "δεν είμαστε Αφρική, ζούμε στην Ελλάδα" και θα πρέπει να μάθουμε "να ζούμε με τους σεισμούς". "Ασφαλής και ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στο ζήτημα των σεισμών, η ενημέρωση είναι το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας. Οι Ιάπωνες κατάφεραν και ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους την πολιτική προστασία από τους σεισμούς" πρόσθεσε χαρακτηρικά.

Η ομάδα Τσελέντη, αναφέρει το dete.gr, εκτός από την παρακολούθηση της σεισμικότητας της Δυτικής Ελλάδος, είχε προχωρήσει και σε άλλες πρακτικές εφαρμογές, των μελετών της όπως η κατασκευή αντισεισμικής βαλβίδας, που ενεργοποιείται και κλείνει διακόπτες αερίου, νερού, ρεύματος κλπ. Κατασκεύασε επίσης τον πρώτο ελληνικό σεισμογράφο καθώς και το σύστημα άμεσης ειδοποίησης, για επικείμενο μεγάλο σεισμό. www.buildnet.gr