Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Συνταγματικές οι επαναλαμβανόμενες αναστολές οικοδομικών αδειών.



Σύμφωνες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι, σύμφωνα με το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι επαναλαμβανόμενες αναστολές των οικοδομικών αδειών στις περιπτώσεις τροποποίησης ή αναθεώρησης του πολεοδομικού σχεδίου μιας πόλης.

Με την υπ΄ αριθμ. 117/2012 απόφασή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατ΄ αρχάς, ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας "επιτρέπεται το μέτρο της αναστολής εκδόσεως οικοδομικών αδειών και εκτελέσεως οικοδομικών εργασιών να επιβάλλεται διαδοχικώς".

Παράλληλα έκριναν ότι οι διαδοχικές αναστολές των οικοδομικών αδειών αποτελούν "συνταγματικώς ανεκτό περιορισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και δεν παραβιάζουν το άρθρο 17 του Συντάγματος και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, εφόσον δεν συνιστά απαλλοτρίωση ή αφαίρεση της ιδιοκτησίας χωρίς αποζημίωση, αλλά επιτρεπτό προσωρινό, επί εύλογο χρονικό διάστημα, περιορισμό της δυνατότητας εκμεταλλεύσεως του ακινήτου, επιβαλλόμενο από λόγους ειδικού δημοσίου συμφέροντος".

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι "η προσωρινή απαγόρευσης των εργασιών δομήσεως μπορεί να επιβληθεί ακόμη και σε ένα οικοδομικό τετράγωνο ή σε τμήμα αυτού, είτε στην περίπτωση εγκρίσεως το πρώτον πολεοδομικού σχεδιασμού, είτε στην περίπτωση τροποποιήσεως ή ευρύτερης αναθεωρήσεως υφισταμένου σχεδιασμού".

Η απαγόρευση αυτή, προστίθεται στην απόφαση, "δύναται να έχει ως περιεχόμενο όχι μόνο την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, αλλά και την έκδοση οικοδομικών αδειών".

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν αίτηση εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία παρατάθηκε για ένα ακόμη εξάμηνο η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στα οικοδομικά τετράγωνα 68 και 44 του Δήμου Αθηναίων.

www.buildnet.gr