Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Εως την Τετάρτη τα 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις τράπεζες.



Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες και το σύστημα παραμένει ασφαλές και σταθερό με ρευστότητα ύψους 130 δισ. ευρώ, που λαμβάνει συνολικά από την ΕΚΤ και το μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα λάβουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες την προκαταβολή των κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε, μέσα στην εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Τ. Θωμόπουλος αλλά και στελέχη από την ΕΚΤ. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν υπό τη μορφή ειδικών ομολόγων έκδοσης του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF και θα χρησιμοποιηθούν από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μετά τη χορήγηση των 18 δισ. ευρώ, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες ενισχύονται κεφαλαιακά, ενώ και στο ενδιάμεσο διάστημα συνεχίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ρευστότητα.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες και το σύστημα παραμένει ασφαλές και σταθερό, με ρευστότητα ύψους 130 δισ. ευρώ, που λαμβάνει συνολικά από την ΕΚΤ και το μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. O ELA δεν έχει περιορισμούς στα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες και ως εκ τούτου οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση. Μέχρι σήμερα, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν αντλήσει 75 δισ. ευρώ από τον ELA και 55 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Στελέχη της ΕΚΤ τόνισαν μέσα στην εβδομάδα ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να λάβουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή ξανά η χρηματοδότησή τους από την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης. Μετά την προκαταβολή των κεφαλαίων προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες όταν εκείνες ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους με τα 18 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί και ήδη έχει στα ταμεία του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε δώσει ένα μήνα χρονικό περιθώριο για να τελειώσει η πρώτη φάση της επανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή η χορήγηση των 18 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να έχουν οι τράπεζες κεφαλαιακή επάρκεια 8%. Η εν λόγω διορία εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη και γι' αυτόν το λόγο η ΕΚΤ παραπέμπει τις ελληνικές τράπεζες στον ELA για την άντληση ρευστότητας. Πάντως, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε εκπρόσωπός της, απαντώντας ξεκάθαρα σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πάγωμα της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ.

Κεφάλαια.
Τα κεφάλαια ύψους 18 δισ. συζητήθηκαν και στο Eurogroup, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του EFSF κ. Ρέγκλιγκ και τονίστηκε το επείγον του ζητήματος, κάτι που και ο Λουκάς Παπαδήμος είχε ζητήσει γραπτώς από το ΤΧΣ. Η καθυστέρηση, εκτός από τους γραφειοκρατικούς λόγους, οφειλόταν και στο γεγονός ότι η ΕΚΤ ζητά τα ομόλογα του EFSF να δοθούν ως μετοχικό κεφάλαιο, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα, ενώ το EFSF αντιδρούσε και επιθυμούσε, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, να δοθούν υπό προϋποθέσεις, κάτι που δε θα εξασφάλιζε ρευστότητα.

Το μήνυμα, όμως, της ΕΚΤ ήταν σαφές, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες φτάνουν στο τέλος τους και οι συμβάσεις προεγγραφής των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών για τα 18 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχουν υπογραφεί έως την επόμενη Τετάρτη, και τα πιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν τα κεφάλαια ενίσχυσης. www.imerisia.gr