Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

8 στις 10 συναλλαγές αφορούν στις μεταχειρισμένες κατοικίες.



Στη μεταχειρισμένη κατοικία στρέφονται πλέον σχεδόν κατά αποκλειστικότητα οι αγοραστές εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, οι λίγες αγοραπωλησίες το πρώτο φετινό τρίμηνο αφορούσαν σε ποσοστό 80% μεταχειρισμένες κατοικίες.Οπως επισήμαναν μεσίτες στο B&RE Investment σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παραπαίουσας αγοράς κατοικίας αναδεικνύονται όλο και εντονότερα τα μεταχειρισμένα ακίνητα, καθώς οι λιγοστοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές κινούνται σχεδόν αποκλειστικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αγνοώντας τις νεόδμητες κατασκευές.

Πρόκειται για μία τάση η οποία άρχισε να παγιώνεται με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και σήμερα αποτελεί τον κανόνα. Επιπλέον, οι μειώσεις των τιμών τους ήταν σαφώς πιο σημαντικές σε σχέση με τα νεόδμητα, γεγονός ποα αποτέλεσε πρόσθετο δέλεαρ για τους επίδοξους αγοραστές.

Συγκεκριμένα, με την κρίση στην αγορά ακινήτων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πολλαπλασιάζεται και ο αριθμός των ακίνητων που διατίθενται προς πώληση σε τιμές που, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, πέφτουν χαμηλότερα ακόμη και από τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σε ολόκληρες γειτονιές εντός και εκτός Αττικής, οι τιμές εμφανίζονται να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 20-30% σε σχέση με την "λαμπρή" περίοδο της κτηματαγοράς (2005-2007). Μάλιστα, η πτώση δεν παρατηρείται μόνο στα παλαιά ακίνητα ηλικίας -άνω των 20 ετών- αλλά ακόμη και σε διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν την τελευταία πενταετία και διατίθενται σε τιμή πολύ κοντά στο κόστος κατασκευής.

Παραδείγματα
Οπως τόνισαν μεσίτες τα στοιχεία για τα νεόδμητα ακίνητα που άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας με τη μεσολάβηση μεσιτικών γραφείων, είναι ενδεικτικά:
- Διαμέρισμα πέμπτου ορόφου, επιφάνειας 50 τετραγωνικών, στην περιοχή του Κορυδαλλού πουλήθηκε προς 60.000 ευρώ, δηλαδή προς 1.200 ευρώ το τετραγωνικό. Αλλο οροφοδιαμέρισμα στην ίδια περιοχή, επίσης νεόδμητο και επιφάνειας 80 τετραγωνικών, άλλαξε χέρια με 75.000 ευρώ, δηλαδή περίπου με 940 ευρώ το τετραγωνικό.
- Στην περιοχή Αγίου Πέτρου Αχαρνών, διαμέρισμα πρώτου ορόφου, 75 τετραγωνικών, δόθηκε με 105.000 ευρώ ή 1.400 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Αμφιάλη πουλήθηκε δυάρι 60 τ.μ. του 2009 έναντι 85.000 ευρώ ή περίπου 1.420 ευρώ το μέτρο.

Ενώ όμως στα νεόδμητα, οι τιμές στις λεγόμενες "φθηνές" περιοχές της Ατττκής κυμαίνονται στα επίπεδα των 1.400-1.500 ευρώ, για τα μεταχειρισμένα υπάρχουν εκατοντάδες αγγελίες για πωλήσεις σε τιμές χαμηλότερες ακόμη και από 1.000 ευρώ. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Παντελεήμονα, της πλατείας Βάθη, και της πλατείας Βικτωρίας, υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων ηλικίας άνω των 30 ετών. Αυτά πωλούνται ακόμη και προς 800-1.200 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με τον όροφο, το σημείο αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Διαμέρισμα 85 τετραγωνικών στην πλατεία Βικτωρίας, κατασκευής του 1970, πωλείται προς 75.000 ευρώ ή 882 ευρώ το μέτρο.

Υψηλότερες τιμές "κρατάει" η περιοχή των Εξαρχείων, καθώς διαμερίσματα του '70 μπορεί να πωλούνται ακόμη και προς 1.700-1.800 ευρώ το τετραγωνικό. Στον Κορυδαλλό, υπάρχουν μεταχειρισμένα προς 1.100-1.200 ευρώ το μέτρο, ενώ αντίστοιχες τιμές υπάρχουν και στα Ανω Λιόσια.

Οπως επισήμαναν σχεδόν 9 στους 10 αγοραστές ενδιαφέρθηκαν παλαιές κατοικίες, επειδή οι τιμές είναι συγκριτικά χαμηλότερες από τις νεόδμητες. Ταυτόχρονα όμως το ενδιαφέρον για τις παλαιές κατοικίες δεν μεταφράζεται και σε ολοκλήρωση αγοραπωλησιών, αφού η οικονομική κρίση, έχει βάλει στο ψυγείο την κτηματαγορά.

Στην Αττική στην πρώτη θέση βρίσκονται οι κατοικίες εμβαδού έως 50 τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία κατοικιών είναι αυτή των 51-70 τετραγωνικών μέτρων.
www.buildnet.gr