Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Έρχεται η λυπητερή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.


ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙ
Τα πρώτα εκκαθαριστικά (που ήταν έτοιμα από τις αρχές Μαρτίου) αφορούν το ΕΤΑΚ του 2009 -και τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2010, που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν περίπου 100.000 φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, ενώ η... σεμνή τελετή θα ολοκληρωθεί με τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011, που θα επιβαρύνουν περίπου 600.000 φορολογούμενους (με δεδομένο ότι ο σχετικός φόρος θα υπολογιστεί με αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ).
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και το Τέλος Ακινήτων του 2012, το οποίο υποτίθεται ότι θα πληρωνόταν σε πέντε δόσεις, αλλά -με δεδομένο ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ τον Απρίλιο δεν συμπεριέλαβαν το «χαράτσι», κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών- δεν αποκλείεται τελικώς οι δόσεις να είναι λιγότερες από πέντε...

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
01. Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντίστοιχα, από τη βεβαίωση του τέλους. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου έτους, τότε καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις, ενώ αν βεβαιώνεται τον μήνα Οκτώβριο και έπειτα καταβάλλεται εφάπαξ. Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ (αθροιστικά λαμβανόμενο), για όλους τους υπόχρεους τούτο θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
02. Όταν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του φόρου που οφείλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης -και μέχρι 60%. Όταν υποβληθεί ανακριβής δήλωση, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος (για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι 100%). Όταν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι 100%.