Αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, αναμένει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), σημειώνοντας όμως ότι οι εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες. Αν και άλλαξαν στις αρχές του 2012, παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές και σε μεγάλο βαθμό εξισορροπούν το υψηλό κόστος χρηματοδότησης των έργων, τονίζει χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεσή του .
Για το λόγο αυτό, τα 2,2 GW που έχουν τεθεί στόχος για την Ελλάδα για το 2020 θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ήδη από το 2014-2016, αναφέρει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΡΙΑ, η πρόοδος που σημείωσε στην Ελλάδα ο τομέας των φωτοβολταϊκών το 2011, είναι αξιοσημείωτη δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Για το 2011, τονίζει ότι διασυνδέθηκαν στο σύστημα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 426 ΜW ενώ προσθέτει ότι η αγορά της Ελλάδας θα μπορούσε να "υπερθερμανθεί" αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση.
Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η απαλοιφή διαφόρων διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας. Τα εμπόδια αυτά όπως αναφέρει ήταν:
-Η υποβολή αιτήσεων για μεγάλης κλίμακας έργα, που είχαν παγώσει από το 2008
-Η απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
-Η επέκταση της εγκατάστασης σε δώματα, στέγαστρα κτλ.
-Το ότι δεν χρειάζεται πλέον άδεια παραγωγής για συστήματα κάτω του 1 MW κτλ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών είναι εγκατεστημένα επί του εδάφους (περίπου 80% επί του συνόλου), με τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά σε επαγγελματικά κτίρια να είναι ελάχιστα.
Φωτοβολταϊκά Διεθνώς
Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία δέκα χρόνια τα φωτοβολταϊκά παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες ενεργειακές τεχνολογίες. Στα τέλη του 2010 η εγκατεστημένη ισχύς άγγιξε τα 40 GW. Από αυτά τα 16,6 GW προστέθηκαν στο σύστημα την περυσινή χρονιά και 7,2 GW το 2009 καθιστώντας την συγκεκριμένη πηγή ενέργειας στην νέα ισχύ της Ευρώπης.
Σε διεθνές επίπεδο τα φωτοβολταϊκά παράγουν πάνω από 50 TW ηλεκτρισμού ετησίως και οι προβλέψεις για το 2015 κάνουν λόγο για άνοδο στα 130 με 200 GW.
"Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν τις εξαιρετικές προοπτικές των φωτοβολταϊκών ώστε να συμβάλλουν στο ενεργειακό τοπίο του μέλλοντος. Η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς παγκοσμίως παράγει τόση ενέργεια όση καταναλώνουν η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ελβετία μαζί" τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ingmar Wilhelm. Πηγή www.buildnet.gr