Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νεόδμητα σπίτια με... 1.000 ευρώ/τ.μ.



Στη δίνη της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και υπό το κράτος πανικού, λειτουργεί πλέον η αγορά ακινήτων και πολλοί φοβούνται ότι η κατάρρευση της Κτηματαγοράς είναι προ των πυλών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, κυρίως διαμερισμάτων, πουλούν σε τιμές ακόμη και κάτω του κόστους.

Αλλοι εκλιπαρούν για την εξεύρεση αγοραστών πριν οι τράπεζες τους πάρουν την περιουσία λόγω χρεών ενώ πλέον συμβαίνει το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα της πώλησης νεόδμητων σπιτιών στην Αττική σε τιμές που κανείς δε μπορούσε να φανταστεί. Περιοχές στο λεκανοπέδιο που πωλούσαν νεόκτιστα διαμερίσματα στα 1.800 ευρώ/τ.μ. πριν το 2007, σήμερα πουλάνε 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Κόστος
Για παράδειγμα, στην Ελευσίνα ιδιοκτήτες καινούριων σπιτιών που κτίστηκαν με κόστος κατασκευής από 900 έως 1.100 ευρώ/τ.μ. (ανάλογα με την αγορά του οικοπέδου), αναζητούν αγοραστές δίνοντας την περιουσία τους στα 1.000 ευρώ/τ.μ.

Πρόκειται κυρίως για ιδιώτες με μεγάλα χρέη στις τράπεζες ή για κατασκευαστές που καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ χιλιάδων ευρώ μετά την παρέλευση της πενταετίας από την ανέγερση της πολυκατοικίας.

Όπως τονίζει ο σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας Lead & Co, κ. Αθανάσιος Λίγγος, «έχει δημιουργηθεί ακόμη και λίστα αγοραστών που δίνουν εντολές για αγορά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές αφού βλέπουν ότι δεν έχει τέλος η κατηφόρα των τιμών. Εκμεταλλεύονται φυσικά και την οικονομική και πολιτική συγκυρία η οποία έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση την αγορά». Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες η Κτηματαγορά έχει τελματώσει και δεν πραγματοποιούνται παρά ελάχιστες συναλλαγές. Η προεκλογική περίοδος «πάγωσε» τις αγοραπωλησίες, ωστόσο, αυτό που φοβίζει ακόμη περισσότερο είναι μια παρατεταμένη πολιτική αναταραχή και μια ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας. Ηδη τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι καλά αφού οι ξένοι που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα το Καλοκαίρι (και είναι εν δυνάμει αγοραστές εξοχικών), αισθάνονται ανασφάλεια διαβάζοντας δημοσιεύματα για πολιτική αναταραχή ή για σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ και χρεοκοπία.

Μείωση τιμών
Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των τιμών κατά 9,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, είναι ενδεικτικό του «παγώματος» λόγω της αβεβαιότητας. Αλλά και η υποχώρηση κατά 54,1% των συναλλαγών ? εκτιμήσεων δείχνει ότι κανείς δεν αγοράζει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια προσφορά.

Μέσα σ' αυτό το εξαιρετικά δυσχερές πολιτικο-οικονομικό κλίμα, χιλιάδες σπίτια έχουν βγει στο... σφυρί σε τιμές εξαιρετικά ελκυστικές για όσους έχουν μετρητά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατασκευαστή ο οποίος έχει «πνιγεί» στα δάνεια και απειλείται με κατάσχεση η οικοδομή που έχει ξεκινήσει να κτίζει αλλά δεν μπορεί να αποπερατώσει.

Το συγκρότημα που βρίσκεται στο Ναύπλιο διαθέτει 4 διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας άνω των 264 τ.μ. κι επιπλέον 115 τ.μ. υπόγειο. Η μέχρι στιγμής κατασκευή του έχει κοστίσει, μαζί με την αγορά του οικοπέδου, 353 χιλ. ευρώ και πωλείται αυτή τη στιγμή 250.000 ευρώ και με το? κλειδί στο χέρι αντί 500.000 ευρώ.

Αλλά και δεύτερου εργολάβου που πουλά συγκρότημα 1.000 τ.μ. στη Μύκονο από 6 εκατ. στα 3 εκατ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι πολλά τα σπίτια μικρών επιφανειών έως 100 τ.μ. που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, σε τιμές γύρω στα 1.000 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερα είναι τα ακίνητα τόσο πέφτει η τιμή κάτω από 1.200 ευρώ/τ.μ. σε περιοχές όπου πριν από την κρίση το κόστος ξεπερνούσε τα 1.800 ευρώ/τ.μ. Σε άλλες περιοχές με παλαιότερη τιμή 2.500 ευρώ/τ.μ. οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 1.800 ευρώ/τ.μ. όταν πρόκειται για μεγάλα σπίτια. Για παράδειγμα, στο Γέρακα μεζονέτα άνω των 230 τ.μ. πωλείται τώρα 350 χιλ. ευρώ όταν πριν από τέσσερα χρόνια η τιμή ξεπερνούσε τις 450 χιλ.

Τα «κόκκινα» σπίτια
Ο μεγάλος «πανικός» των ειδικών της αγοράς είναι τα λεγόμενα σπίτια των «κόκκινων» δανείων. Είναι οι χιλιάδες πρώτες κατοικίες ιδιωτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και οι οποίοι αυτή τη στιγμή προστατεύονται από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών. Σε περίπτωση αναστολής του μέτρου, ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα περάσει στα χέρια των τραπεζών οι οποίες, αναζητώντας ρευστό θα πουλήσουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις ισχύουσες στην αγορά.

Πίεση
Τότε, θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση σε όλη την Κτηματαγορά λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς με άμεσο αποτέλεσμα το «ξεφούσκωμα» όλης της αγοράς. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων κ. Κώστας Βλαχάκης, «αν βγουν στην αγορά τα ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο και οι τράπεζες καθώς και τα ιδιωτικά ακίνητα, δηλαδή όσα κρατούν οι εργολάβοι και δεν πουλάνε ακόμη σε τιμές κάτω του κόστους, αυτό θα αποτελέσει «βόμβα» για την Κτηματαγορά».

«Νεκρή» από καιρό η αγορά

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα ασφαλώς και κάνει χειρότερη την κατάσταση. Ομως, για ποια αγορά μιλάμε; Εδώ και πολύ καιρό είναι «νεκρή» σε όλα τα επίπεδα. Οι φόροι έχουν γονατίσει τους ιδιοκτήτες και τα χαράτσια που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες θα οδηγήσουν σε στάση πληρωμών προς το κράτος. Κι αυτό γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα. Κι ενώ δεν εισπράττουν καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε φόρους. Αν, τέλος, έρθει αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου έχουν καταρρεύσει οι εμπορικές τιμές, τότε η κτηματαγορά και οι ιδιοκτήτες θα σβήσουν.

«Σπάνε» συνεχώς οι τιμές

Η μόνη κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά είναι αυτή που αφορά τα σπίτια που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι διαμερίσματα παλαιά και νεόδμητα που πωλούνται όσο όσο από τους ιδιοκτήτες ή τους κατασκευαστές οι οποίοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους. Ειδικά οι εργολάβοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το ΦΠΑ για τις προ πενταετίας οικοδομές. Πάντως, πολλοί ενδιαφερόμενοι με ρευστό έχουν καταλάβει ότι «σπάνε» οι τιμές και δίνουν εντολές στους μεσίτες να βρουν ακίνητα-ευκαιρίες.
Πηγή www.imerisia.gr