Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Βαθαίνει η κρίση των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.



Η καθοδική πορεία του real estate συνεχίζεται ασταμάτητη στην περιφέρεια και κανείς πλέον δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάσταση.Ζήτηση ουσιαστικά δεν υφίσταται, οι τιμές υποχωρούν, ενώ η προσφορά είναι η μεγαλύτερη ιστορικά, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες πωλούν όσο-όσο προκειμένου να γλιτώσουν τους πρόσθετους φόρους.

Οικόπεδα, κατοικίες, αποθήκες, γραφεία και κατηστήματα πωλούνται σε όλες τις επαρχιακές πόλεις, μεγάλες και μικρές, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές.

Στα τουριστικά θέρετρα

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση αλλά σημαντική προσφορά από ακίνητα. Ωστόσο, οι ξένοι αγοράζουν επιλεκτικά ή περιμένουν κατάρρευση των τιμών για να αγοράσουν φθηνότερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βαθιά οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της ζήτησης για κατοικίες, πτώση που σε ορισμένους νομούς ξεπερνά το 80%.

To απόθεμα των απούλητων σπιτιών δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Εκτιμάται ότι το "στοκ" ξεπερνά τις 80.000 στους νομούς εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα το απόθεμα είναι αρκετά μικρό, καθώς είθισται να κατασκευάζονται σπίτια ανάλογα με τη ζήτηση, δεν υπήρξε δηλαδή μαζική παραγωγή ούτε ανεγέρσεις πολυκατοικιών με αντιπαροχή.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης στα καινούρια σπίτια, τα διαμερίσματα να πωλούνται με 1.200 ευρώ/τ.μ. και δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ/τμ., σύμφωνα στοιχεία εκτιμητών ακινήτων. Στη Θεσσαλία στην πλειονότητα των περιοχών οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών παρέμειναν σταθερές το 2011, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα κατά την τελική διαπραγμάτευση από μέρους των πωλητών.

Οι ιδιώτες πωλητές υποχωρούν συγκριτικά περισσότερο από τους κατασκευαστές τόσο στις ζητούμενες τιμές όσο και στην τελική διαπραγμάτευση. Παρατηρείται εξορθολογισμός των ζητούμενων τιμών των "αδικαιολόγητα" ακριβών περιοχών και σύγκλιση τιμών περιοχών με αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι το 2012 θα είναι έτος αναμονής για τα οικόπεδα. Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο την αγορά των ακινήτων και έμμεσα να δημιουργήσει ακόμη μια πίεση στις τιμές. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι καταγράφεται πτώση -45% στην κατανάλωση μπετόν από το 2010.

Αναφορικά με τις τιμές, στα Τρίκαλα κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ/τμ., στη Λάρισα 1.100-2.000 ευρώ/τ.μ., στην Καρδίτσα 1.100-1.400 ευρώ/τμ. και στο Βόλο 1.200-2.800 ευρώ/τ.μ. με τα σπίτια στην παραλία να είναι στα 5.000 ευρώ/τμ.

Στην Ηπειρο, καταγράφεται πτώση οικοδομικών αδειών στα Ιωάννινα κατά 55% από το 2007. Οι τιμές στην πρωτεύουσα της Ηπείρου κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000 ευρώ/τμ. στο κέντρο κι από 1500-1.750 ευρώ/τμ. στην ευρύτερη περιοχή. Στην Αρτα κυμαίνονται από 1.400 έως 1.800 ευρώ/τμ., στην Ηγουμενίτσα από 1.300 έως 2.200 ευρώ/τ.μ. και στην Πρέβεζα από 1.500 έως 1.700 ευρώ/τμ.
www.buildnet.gr