Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τράπεζες: Τα βήματα για την ανακεφαλαιοποίηση.




Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του ΤΧΣ, του EFSF και των τραπεζών, που θα υπογράψουν τις συμβάσεις προεγγραφής, προκειμένου οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να λάβουν προκαταβολή κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ, καταγράφονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 4ης Μαΐου.

Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του ΤΧΣ, του EFSF και των τραπεζών, που θα υπογράψουν τις συμβάσεις προεγγραφής, προκειμένου οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να λάβουν προκαταβολή κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ, καταγράφονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 4ης Μαΐου.

Οι αποφάσεις που περιλαμβάνει αφορούν την τελευταία Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχει η δυνατότητα το ΤΧΣ να προκαταβάλει περί τα 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, εφόσον εξασφαλίζονται τα προαπαιτούμενα που τίθενται από την κυβέρνηση, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ταμείο.

Υπογραφή
Με την υπογραφή της σύμβασης προεγγραφής, οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διενεργήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση κοινών μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοπιστωτικών μέσων, αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιπλέον, υπάρχει ο όρος ότι το ύψος της προκαταβαλλόμενης εισφοράς από το ΤΧΣ, έναντι της μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος, θα γίνει με τίτλους έκδοσης του EFSF. Η χρήση των τίτλων αυτών θα είναι αποκλειστικά για τη διασφάλιση ρευστότητας, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ΤΧΣ στο διάστημα που ακολουθεί την προκαταβολή έως την πιστοποίηση της καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου και τη λήψη εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος των αποφάσεων, όπως η τοποθέτηση έως δύο εκπροσώπων του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ και ο EFSF μπορούν να απαιτήσουν την επαναμεταβίβαση τίτλων που εξέδωσε το EFSF, με μονομερή γραπτή δήλωση προς το πιστωτικό ίδρυμα, ενώ προβλέπεται επίσης, το δικαίωμα του ΤΧΣ να εκχωρήσει στον EFSF το δικαίωμα να εκχωρήσει ως εξασφάλιση τις απαιτήσεις που απορρέουν από τη σύμβαση προεγγραφής.

Δικαίωμα
Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της αύξησης, το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να απαιτήσει από την τράπεζα να επιστρέψει την προκαταβολή ενώ το πιστωτικό ίδρυμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαλούσε ποσοστιαία απομείωση (dilution) στην προβλεπόμενη συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό του, εκτός των προβλεπομένων στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εγκριθεί ή συναινεί εγγράφως το ΤΧΣ. Ο περιορισμός αυτός διατηρείται για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών μετά την προβλεπόμενη αύξηση κεφαλαίου. Πηγή www.imerisia.gr