Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η Ελλάδα ιδανική για προσέλκυση ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας.



TIMEΣ αντίστοιχες των ακινήτων στη Φλόριντα είναι αυτές του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο Tony Macaluso, μέλος της αμερικανικής Eνωσης Μεσιτών και γκουρού στην εκπαίδευση μεσιτών, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη για διήμερο σεμινάριο.
Ο βραβευμένος μεσίτης δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ξαφνιασμένος τόσο από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές (με εξαίρεση την Περαία όπου τις χαρακτήρισε ελκυστικές), ωστόσο υπογράμμισε ότι λόγω του ιδιαίτερα καλού κλίματος η χώρα μας είναι ιδανική για την προσέλκυση αγοραστών εξοχικής κατοικίας τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Βόρεια Ευρώπη.
Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τρίτων χωρών με την ελληνική νομοθεσία για την αγορά κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική), καθώς πρέπει να περιμένουν έως και ένα χρόνο έγκριση από το Yπουργείο Aμυνας. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέστησε είτε την αλλαγή άμεσα της διαδικασίας, είτε τον αποχαρακτηρισμό των εν λόγω περιοχών.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στη Φλόριντα, ο πληθυσμός της οποίας είναι περίπου 17 εκατ. κάτοικοι, το ποσοστό των αγοραπωλησιών με διεθνείς αγοραστές καταλαμβάνει το 25% του συνόλου (81.000 πωλήσεις ετησίως), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα των 11 εκατ. κατοίκων διαμορφώνεται σε μόλις 5%.
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθούν σε 50.000 το 2010 και η προσέλκυση ξένων αγοραστών θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της εξοχικής κατοικίας στη χώρα. Συμπλήρωσε, δε, ότι ήδη η χώρα μας αριθμεί 1,75 εκατ. εξοχικές κατοικίες, τις περισσότερες στην Ευρώπη αναλογικά, ο αριθμός των οποίων θα μπορούσε να διπλασιαστεί.
Ο κ. Macaluso παρευρέθηκε σε σεμινάριο για τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων και την εφαρμογή του συστήματος πολλαπλής ανάθεσης ακινήτου (MLS). Το σύστημα MLS Greece δίνει τη δυνατότητα για απευθείας ανάθεση πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου σε όλους τους Eλληνες μεσίτες ταυτόχρονα.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του δικτύου μεσιτών Κεντρικής Ευρώπης Cerean, Νίκος Μανομενίδης, ανέφερε ότι στην κομητεία του Palm Beach σε πληθυσμό 1,2 εκατ. κατοίκων δραστηριοποιούνται 11.000 μεσίτες, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις 400 είναι ενεργοί, γεγονός το οποίο κατά τον ίδιο σημαίνει πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Πηγή: Express.gr