Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πόση είναι η «καθαρή» ακίνητη περιουσία του κράτους.

Ποια είναι η έκταση που μπορεί ρεαλιστικά να εκμεταλλευτεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή είναι η συνολική έκταση που μπορεί να εκμεταλλευτεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Ό,τι άλλο κατά καιρούς ακούγεται και γράφεται, δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά ευσεβείς πόθους.

Στο νούμερο αυτό κατέληξε ειδική έρευνα που φέρεται να έγινε κατά παραγγελία του ίδιου του Ταμείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τόσο κρίσιμο αυτό θέμα. Όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του κράτους, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν μπορεί να πειραχτεί, γιατί φέρει διάφορα «βάρη». Δηλαδή είτε έχει καταπατηθεί, είτε έχει αμφισβητηθεί ως προς την κυριότητα της, είτε, τέλος πάντως, θα πρέπει να αποφανθούν τα δικαστήρια για την τύχη της. Γεγονός το οποίο συνεπάγεται εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες.

Αντιθέτως, αυτά τα τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι «καθαρά» από κάθε άποψη και μπορούν να αξιοποιηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Μεταξύ άλλων, μπορούν και να πουληθούν ή να νοικιαστούν με μακροχρόνια χρέωση για επενδυτικούς λόγους. Τα υπόλοιπα τετραγωνικά χιλιόμετρα ακίνητης περιουσίας, απλώς, δεν μπορούν να πειραχτούν. Πηγή www.voria.gr