Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Σε 50 ημέρες θα γίνεται έξωση σε όσους ενοικιαστές δεν πληρώνουν.



Νέες νομοθετικές διατάξεις στα άρθρα 15 και 19 του νόμου 4055/12, έρχονται να "μπλοκάρουν" τους κακοπληρωτές ενοικιαστές και να προστατέψουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Όπως προβλέπει νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης που ισχύει από την προηγούμενη Δευτέρα, η αποβολή του μισθωτή που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα γίνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, αναβολών, μαρτύρων κ.λπ., αλλά και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του με την ταχύτερη διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης του ενοικίου. Με την ίδια απόφαση ο νοικάρης, που δεν πληρώνει και αφήνει απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς στον ιδιοκτήτη, χωρίς μακροχρόνια δικαστήρια, καταδικάζεται και καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα ενοίκια αλλά και τους υπόλοιπους λογαριασμούς που τον βαρύνουν.

Η διαδικασία για την αποβολή του δύστροπου μισθωτή γίνεται πλέον αν καταφύγει ο ιδιοκτήτης στο αρμόδιο δικαστήριο με 3 τρόπους:

1. Με καταγγελία της μίσθωσης σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα. Με αυτό ο μισθωτής έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει όσα χρωστά, διαφορετικά την 30ή ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση συζητείται με μάρτυρες και μετά αφού παρέλθουν 3-4 μήνες, εκδίδεται η απόφαση.

2. Αγωγή για δυστροπία σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, μέχρι τη δίκη, τότε η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως ξανασυμβεί, τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.

3. Εκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς διεξαγωγή δίκης. Αυτός είναι ο νέος τρόπος όπου με γρήγορες διαδικασίεςμπορούν να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Για να γίνει μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να έχει καθυστερηθεί η καταβολή του ενοικίου, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει 50 ημέρες. Πηγή www.buildnet.gr