Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Στον "αέρα" όσοι έχουν δηλώσει αυθαίρετα με ιδιωτικά έγγραφα.



Περίπου 75.000 αιτήσεις αυθαιρέτων, έχουν γίνει βασιζόμενες σε "ιδιωτικά" έγγραφα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον "αέρα", μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δεν αποδέχεται την προσκόμιση ιδιωτικων εγγράφων για το χρόνο ανέγερσης του κτίσματος.

Μάλιστα, όσοι από αυτούς αποδειχθούν ότι έκαναν ψευδή δήλωση, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο από 30.000 έως 100.000 ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Την ίδια ώρα οι μηχανικοί που τα "δήλωσαν" για να τα "τακτοποιήσουν" μπορούν να χάσουν προσωρινά ή και οριστικά την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους.

Από εδώ και στο εξής όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να προσκομίζουν αεροφωτογραφίες ή άλλα δημόσια έγγραφα πιστοποίησης, για να αποδείξουν το χρόνο ανέγερσης του κτιρίου που θέλουν να "τακτοποιήσουν".

Τι γίνεται όμως με αυτούς που ήδη έχουν καταθέσει αίτηση; Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χθες ότι "θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθώ η συζήτηση με το ΣτΕ" προκειμένου να δούνε εάν θα ισχύσει αναδρομικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει να μη γίνονται δεκτά ιδιωτικά έγγραφα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ωστόσο, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθηθεί η γνώμη του ΣτΕ όποια και αν είναι αυτή, αλλά τόνισε ότι θέση του υπουργείου είναι να μην ισχύσει η διαδικασία για όσους έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σημειώνεται, ότι το ΣτΕ, ζητάει να γίνονται οι πιστοποιήσεις των "αυθαιρέτων" μόνο με δημόσια έγγραφα καθώς όπως αποδείχθηκε με ελέγχους που έγιναν κατόπιν καταγγελιών, τα "ιδιωτικά" έγγραφα, άνοιξαν το δρόμο για την ανέγερση μίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, τα οποία έγιναν μετά την ημερομηνία που έθετε ο νόμος (Ιούλιος του 2011) και με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις για το χρόνο ανέγερσης έμπαιναν στην ρύθμιση για τακτοποίηση. Πηγή www.buildnet.gr