Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Στο Ε9 και τα στοιχεία του συμβολαίου μεταβίβασης.



Όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2011 μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους (αγοραπωλησίες), θα πρέπει να δηλώσουν στο Ε9, τον αριθμό, την ημερομηνία και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου που έκανε την μεταβίβαση.Αυτό ορίζεται σε απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου. Η αναγραφή αυτή θα γίνει στο χώρο των "παρατηρήσεων" στην πρώτη σελίδα του Ε9

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Οικονόμου:

1. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη ΔΟΥ σε δύο αντίτυπα, σε έντυπα που παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο, υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο ,που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό. Οταν η δήλωση υποβάλλεται από πληρεξούσιο, θα συνοδεύεται από τα αποδεικτικά έγγραφα της πληρεξουσιότητας.

2. Στις παρατηρήσεις της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, στην πρώτη σελίδα της, αναγράφονται υποχρεωτικά:
- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.
- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων, ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος, καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, n ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

3. O προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Πηγή www.buildnet.gr