Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το λιανεμπόριο κόβει τον «αέρα» στα ακίνητα.

Η πτώση της κατανάλωσης ενισχύει τις προσπάθειές των μεγάλων αλυσίδων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση στα κόστη τους. Μεταξύ αυτών και οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων οι οποίες φυσικά έχουν ξεκινήσει εδώ και δυόμιση- τρία χρόνια από τους μεγάλους retailers, οι οποίοι ωστόσο συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ενδεικτικά αναφέρεται ο όμιλος Fourlis, με τα πολύ ισχυρά ονόματα των ΙΚΕΑ και Ιntersport στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, από τις επαναδιαπραγματεύσεις στα Intersport ο όμιλος έχει επιτύχει μείωση των ενοικίων του κατά 35%, ενώ πλέον, με δεδομένη την ...εξαφάνιση του αέρα και τα χιλιάδες άδεια καταστήματα ανά την Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που μπορεί μία αλυσίδα να βρεί πολύ καλά πόστα με ανταγωνιστικές τιμές. Ηδη για τη συγκεκριμένη αλυσίδα το 2011 άνοιξαν πέντε νέα καταστήματα που ακριβώς λόγω της θέσης τους αποδίδουν πολύ ικανοποιητικούς τζίρους και στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί ο όμιλος και στη συνέχεια.

Παρεπιπτώντως, όσον αφορά την αλυσίδα ΙΚΕΑ ο όμιλος θα πληρώσει περί τα €500 χιλ. για τα τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας του (δύο ΙΚΕΑ και δύο αποθήκες) μέσω του ειδικού τέλους της ΔΕΗ.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο όμιλος της Praktiker στην Ελλάδα, ο οποίος έχει επιτύχει μέχρι στιγμής μείωση ενοικίων από 15- 20% κατά μέσο όρο στα καταστήματά του, αν και η διοίκησή του επισημαίνει ότι η υπόθεση των επαναδιαπραγματεύσεων δεν είναι πάντα εύκολη αφού οι ιδιοκτήτες ακόμη δεν είναι πάντα τόσο πρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές. Η εταιρεία πάντως συνεχίζει να επεκτείνεται στην ελληνική αγορά όπου ετοιμάζεται να ανοίξει το 14ο κατάστημα στην Αλεξανδρούπολη τον ερχόμενο Μάρτιο και το 2013 ακόμη ένα κατάστημα στο εμπορικό πάρκο της REDS στη Γυαλού. Δεύτερο κατάστημα σκοπεύει να ανοίξει η εταιρεία, η οποία κλείνει 20 χρόνια πλέον στη χώρα μας και στη Θεσσαλονίκη.
Οσον αφορά τα μεγέθη για εφέτος, η πτώση του τζίρου θα είναι μονοψήφια σε σχέση με τα €258 εκατ. του 2010.Πηγή www.ered.gr