Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Κατεδαφίζεις το αυθαίρετο; Γλιτώνεις το πρόστιμο.


«Δώρο» σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων παλαιάς γενιάς στους οποίους είχαν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα διατήρησης, έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφασή τους οι δικαστές δίνουν τη δυνατότητα να χαριστεί το πρόστιμο αν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων το δώσουν στο κράτος για κατεδάφιση ή το κατεδαφίσουν οι ίδιοι.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής αποζημίωσης που του επιβλήθηκε άσχετα από το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το ποσό, αφού μπορεί να αφορά πολύχρονη χρήση του αυθαιρέτου.
Το δικαστήριο αποκρούοντας τους αντίθετους ισχυρισμούς του Δημοσίου έκρινε ότι το πρωτόκολλο για την ειδική αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτου αναδρομικά άκυρο από τη στιγμή που εκδόθηκε. Και συνεπώς σε περίπτωση αυθαιρέτων (κτισμάτων και κατασκευών) εντός δασών, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων, κλπ. δεν οφείλεται αποζημίωση για τη διατήρηση του αυθαιρέτου, ακόμα και για χρονικό διάστημα προγενέστερο από την οικειοθελή παράδοσή του προς κατεδάφιση, χωρίς να ενδιαφέρει πόσο μεγάλο είναι αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι δυσμενείς για τον ιδιοκτήτη συνέπειες αίρονται με την παράδοση του κτιρίου (ή της κατασκευής) για κατεδάφιση, ακόμα και στην περίπτωση που η παράδοση γίνει αφού το κράτος επιβάλει βαρύ πρόστιμο διατήρησης. www.ered.gr