Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.



Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα υπογράψουν με το ΤΧΣ και το EFSF συμβάσεις προεγγραφής για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ, για να λάβουν τα κεφάλαια υπό τη μορφή ειδικών ομολόγων, έκδοσης EFSF
Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ήταν ο στόχος της χθεσινής Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία «ανοίγει ο δρόμος» για να λάβουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες το πρώτο τμήμα κεφαλαίων, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η πράξη αυτή κρίθηκε ως επείγουσα και αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας και τη θωράκιση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, έως το διάστημα που θα διενεργηθούν από τις τέσσερις τράπεζες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με ίδια μέσα. Η χρονική παράταση, που ενδέχεται να λάβουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι εάν οι εξειδικευμένοι όροι του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, τότε η παράταση της διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίων θεωρείται βέβαιη και τοποθετείται έως το τέλος του έτους.
Χρειάζεται χρόνος
Οι τραπεζίτες θα πρέπει να έχουν ικανό χρόνο μπροστά τους, διότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διενεργηθούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να διερευνήσουν και τις διεθνείς αγορές για τις προθέσεις τους για αναδοχή των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε αυτές.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα υπογράψουν με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το EFSF συμβάσεις προεγγραφής για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ, προκειμένου να λάβουν συνολικά κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ειδικών ομολόγων, έκδοσης EFSF.
Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι τέσσερις τράπεζες θα λάβουν τα απαραίτητα κεφαλαία προκειμένου να καλύψουν το ελάχιστο εποπτικό όριο της κεφαλαιακής επάρκειας, που μέχρι το Σεπτέμβριο αντιστοιχεί στο 8%. Έτσι, για την Εθνική Τράπεζα έχουν προβλεφθεί κεφάλαια για τη συμμετοχή του ΤΧΣ ύψους 6,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει η τράπεζα το 8% κεφαλαιακής επάρκειας, για την Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, για την Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, τα κεφάλαια αυτά δεν αντιστοιχούν στις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες που θα αντλήσει κάθε τράπεζα από το ΤΧΣ.
Ο στόχος
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεκτιμήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάθε τράπεζας, αλλά και το ελάχιστο όριο του δείκτη βασικών κυρίων ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα, στόχος των τραπεζών είναι να απορροφήσουν τις ζημίες που προκύπτουν από τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με τη μελέτη της BlackRock και την αξιολόγηση της ΤτΕ, από την αποτελεσματική διαχείριση στοιχείων του ενεργητικού τους. Επιπλέον, με τη χορήγηση των ειδικών ομολόγων θα μπορούν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα να αντλούν κεφάλαια ρευστότητας με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία αντλούν τώρα με περίπου 3,75% από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
Προκαταβολή
Το Ταμείο, ενόψει της συμμετοχής του σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πιστωτικού ιδρύματος το οποίο έχει κριθεί βιώσιμο από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκαταβάλλει την εισφορά του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή μέρος της εισφοράς αυτής και μέχρι του ποσού που προσδιορίζεται από την ΤτΕ, ύστερα από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον:

Εχει υποβληθεί από το πιστωτικό ίδρυμα αίτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.

Το αίτημα αυτό έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον θα πρέπει το επιχειρησιακό σχέδιο να έχει αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως βιώσιμο και αξιόπιστο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η προκαταβολή της εισφοράς είναι αναγκαία, προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα να πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες αποφάσεις της ΤτΕ και να διατηρεί πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το πιστωτικό ίδρυμα έχει συνάψει με το Ταμείo Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF (ως εκ τρίτου συμβαλλόμενο) σύμβαση προεγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που δεχθεί το αίτημα της τράπεζας η ΤτΕ, τότε τα κεφάλαια κατατίθενται σε λογαριασμό του πιστωτικού ιδρύματος στην Τράπεζα της Ελλάδος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το σκοπό συμμετοχής του ΤΧΣ και έως την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, και τη διασφάλιση ρευστότητας μέσω της αγοράς ή του ευρωσυστήματος, αναφέρεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το Ταμείο, με την προκαταβολή της εισφοράς του, έχει ως την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το δικαίωμα να ορίζει ως δύο εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο καθώς και να ζητά κάθε στοιχείο και πληροφορία και να πραγματοποιεί due diligence.

Θωράκιση
Πρώτο βήμα για τη θωράκιση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, έως το διάστημα που θα διενεργηθούν από τις τέσσερις τράπεζες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με ίδια μέσα.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι εάν οι εξειδικευμένοι όροι του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, τότε η παράταση της διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίων θεωρείται βέβαιη και τοποθετείται έως το τέλος του έτους.

Τα κεφάλαια που θα λάβουν οι τράπεζες από το ΤΧΣ

Εποπτικό όριο
Ελάχιστο εποπτικό όριο της κεφαλαιακής επάρκειας που αντιστοιχεί στο 8%.

Κεφάλαια 6,9 δισ. έχουν προβλεφθεί για την Εθνική Τράπεζα

Κεφάλαια 4,2 δισ. έχουν προβλεφθεί για την Eurobank

Κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί για τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha

Κεφάλαια 5 δισ. έχουν προβλεφθεί για την Πειραιώς

Με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ θα αντλούν κεφάλαια οι τράπεζες από 3,75% που ισχύει σήμερα.

www.imerisia.gr