Σάββατο 5 Μαΐου 2012

"Στεγνά" τα φωτοβολταϊκά.



Ντόμινο ανεξέλεγκτων συνεπειών που αγγίζουν το σύνολο της αγοράς ενέργειας και αυτή των ΑΠΕ ειδικότερα, απειλεί να προκαλέσει h άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει n ΔΕΗ προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει n επιχείρηση, έχουν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι για το ρεύμα που της πωλούν, την ώρα που οι δικές τους υποχρεώσεις εξακολουθούν να "τρέχουν" κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα, h ΔΕΗ έχει "παγώσει" τις πληρωμές που είναι υποχρεωμένη να κάνει προς τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η ροή χρηματοδότησης προς το σύνολο της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις έχουν ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες και βαδίζουν... αισίως προς τους έξι. Στο διάστημα αυτό, βέβαια, οι ίδιοι οι παραγωγοί (μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους, απλοί πολίτες ακόμα και οι λίγοι αγρότες που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο) είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει από τις τράπεζες όπως και το ΦΠΑ, το οποίο επίσης δεν εισπράττουν.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση απειλεί να "πνίξει" ουσιαστικά έναν κλάδο ο οποίος, εν μέσω ύφεσης, συνέχισε το 2011 να αναπτύσσεται και, μάλιστα, με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ προκειμένου να δοθεί λύση και να αποτραπεί, έστω και στο παρά πέντε, το κραχ.

Πιο συγκεκριμένα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Δημόσιο δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να κατακρατήσει 255 εκατ. ευρώ από το ποσό που έχει εισπράξει από το φόρο στα ακίνητα, ενώ με διαδικασίες-εξπρές έγινε η επιστροφή φόρου ύψους 130 εκατ. ευρώ και ο συμψηφισμός οφειλών 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με παρέμβαση παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να ξεμπλοκάρει το δάνειο 430 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκ των οποίων 150 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα. Τέλος, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την τρόικα για ένα ακόμα δάνειο ύψους 300-350 εκατ. ευρώ προς τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή, και σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, στο σύστημα θα "πέσουν" άμεσα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και, μακροπρόθεσμα, 850 εκατ. ευρώ. Ποσό που αρκεί για να καταβληθούν τα χρέη προς τους παραγωγούς ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά (και όχι μόνο, αφού παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και παραγωγοί αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών κ.ά.).

Βέβαια, οι τελευταίοι, ειδικά μετά τα όσα είδαν τους τελευταίους μήνες, κρατούν "μικρό καλάθι" και περιμένουν να δουν το... χρώμα του χρήματος προτού εκφράσουν την ανακούφισή τους.

Πηγή www.buildnet.gr