Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Σε ρόλο μεσίτη οι τράπεζες.


Σχέδιο παραχώρησης της δυνατότητας χρηματοδότησης ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια νέα «γενιά» επενδυτικών κεφαλαίων επεξεργάζονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ένας αριθμός τραπεζών, μεταξύ των οποίων η UBS και η Royal Bank of Scotland, βρίσκονται σε συζητήσεις με εξειδικευμένα funds με σκοπό να τους παραχωρήσουν πρόσβαση στη πελατειακή τους βάση, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη στελέχη του τραπεζικού τομέα. Βάσει του σχεδίου αυτού, οι τράπεζες θα λειτουργούν απλά ως «ενδιάμεσοι». Θα πιστοποιούν τους δανειολήπτες και θα εκτιμούν το βαθμό κινδύνου με αντάλλαγμα μια «προμήθεια» της τάξης του 3%.

Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να βοηθήσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα κεφαλαίων, ενώ βρίσκονται εν μέσω «ξεκαθαρίσματος» των χαρτοφυλακίων τους, ενόψει και τον νέων κανονισμών. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των €2 τρισ. μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους μπροστά στο ενδεχόμενο η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να περάσουν σε ένα όχι τόσο καλά ελεγχόμενο τομέα, ενώ σχεδόν σίγουρο είναι ότι έτσι θα αυξηθεί και το κόστος δανεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα μιμηθεί ουσιαστικά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες παίζουν έναν αισθητά μικρότερο ρόλο στην απευθείας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων συγκριτικά με την Ευρώπη.

«Μέχρι στιγμής οι συζητήσεις πέφτουνε σε μεγάλες δυσκολίες, με τις τράπεζες και τα funds, να εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σχήμα να λειτουργήσει», αναφέρει το δημοσίευμα των FT
.
Πηγή www.ered.gr