Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Φωτοβολταϊκά: από την τσέπη τους πληρώνουν όσοι επένδυσαν.



Τα προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται στην αγορά του ηλεκτρισμού, πνίγουν τους χιλιάδες επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ.

Οι τράπεζες γνωρίζουν ήδη τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΛΑΓΗΕ, καθώς για όσους έχουν πάρει δάνειο για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, οι εισπράξεις από την παραγόμενη ενέργεια που καταβάλλονται στους παραγωγούς, περνούν πρώτα από την τράπεζα, η οποία παρακρατεί τη δόση του δανείου.

Στη συνέχεια γίνεται ο συμψηφισμός με την ενέργεια του ιδιοκτήτη που καταναλώθηκε από τη ΔΕΗ και στη συνέχεια πιστώνεται ο λογαριασμός του παραγωγού με υπόλοιπο ποσό.

Εως τότε όμως, οι ιδιοκτήτες που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, πρέπει να καλύψουν από την τσέπη τους, υποχρεώσεις, όπως ο ΦΠΑ, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη φορολογική τους ενημερώτητα και να μην μπορούν να εισπράξουν καθόλου χρήματα.

Το πρόβλημα αυτό των καθυστερήσεων, επηρεάζει ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες παραγωγούς φωτοβολταϊκών καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις που τρέχουν.

Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να εφαρμόσουν πέντε μέτρα για να "κινηθεί" η αγορά. Τα μέτρα αυτα περιλαμβάνουν, επιστροφή από το ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ, ως ταμειακή διευκόλυνση, επιστροφή φόρου 70 εκατ. ευρώ στο διαχειριστή του συστήματος και στο ΛΑΓΗΕ και 60 στη ΔΕΗ, συμψηφισμό οφειλών ύψους 50 εκατ. ευρώ, ξεμπλοκάρισμα δανειοδοτήσεων και διαπραγμάτευση με την τρόικα για δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ, του διαχειριστή και της ΔΕΗ από το Παρακαταθηκών. Πηγή www.buildnet.gr