Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πού «σκοντάφτει» η Κασσιόπη.


Ενας ενδιαφερόμενος και αβέβαιη η έκβαση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου της Κέρκυρας.

Στην απουσία πολλών και μεγάλων ελλήνων και κυρίως ξένων επενδυτών σκοντάφτει ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο ακίνητο-φιλέτο των 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας, καθώς μόνο ένας ενδιαφερόμενος (fund με έδρα τις ΗΠΑ) εμφανίστηκε στην πόρτα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο εξετάζει πλέον ακόμη και την επαναπροκήρυξή του.
Το μειωμένο ενδιαφέρον αποδίδεται, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα, αλλά και στον περίφημο θεσμό της επιφάνειας που προέβλεπε ο διαγωνισμός (ενσωματώθηκε το 2011 στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου), ο οποίος - όπως λένε - «απέτυχε στην πράξη αφού φάνηκε ότι λειτούργησε αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδυτών».
Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, ο επενδυτής δεν αποκτά την ιδιοκτησία των ακινήτων που θα χτίσει παρά μόνο τη χρήση της έκτασης για διάστημα μέχρι 100 ετών. Ετσι, έχει τη δυνατότητα να νοικιάσει με leasing τα συγκροτήματα ή τις κατοικίες που θα κατασκευάσει αλλά όχι και να τα πουλήσει, ενώ στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου επανέρχεται στο κράτος η πλήρης κυριότητα της γης μαζί με ό,τι έχει κατασκευαστεί πάνω της.
Στελέχη της αγοράς ισχυρίζονται ότι εδώ και καιρό αρκετές ξένες εταιρείες είχαν προειδοποιήσει το Ταμείο ότι το «δικαίωμα της επιφάνειας» στη συγκεκριμένη έκταση κρίνεται μη εφαρμόσιμο, αφού η μακροχρόνια ενοικίασή της με leasing δεν προσφέρει τη δυνατότητα γρήγορης απόσβεσης μιας επένδυσης σε υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς υπεραμύνονται του συγκεκριμένου θεσμού, λέγοντας ότι με αυτόν έχει παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος του Λονδίνου και άλλων μεγαλουπόλεων, και αποδίδουν το μειωμένο ενδιαφέρον στο υψηλό ρίσκο που συνεπάγεται αυτή τη στιγμή μια επένδυση στην Ελλάδα ή ακόμη και στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από το μισό της Κασσιόπης που γειτνιάζει με ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως τα κτήματα Rothschild και Anieli, αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, που σημαίνει ότι η αξιοποιήσιμη επιφάνειά του είναι 178 στρέμματα. Πάντως, κύκλοι του Ταμείου διευκρινίζουν ότι στους μελλοντικούς διαγωνισμούς η χρήση της «επιφάνειας» θα γίνει με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο.

«Φταίει η προκήρυξη». Διαφορετική άποψη με το Ταμείο έχει ο «εμπνευστής» του θεσμού, νομικός και πρώην βουλευτής Στρατής Στρατήγης, ο οποίος το 2011 εισηγήθηκε το μέτρο στον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και ανέλαβε με τον καθηγητή κ. Περάκη να συντάξουν νομοσχέδιο για το «δικαίωμα της επιφάνειας» ειδικά για τα δημόσια κτήματα. Τελικά η ρύθμιση πέρασε στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου (Ιούλιος 2011) και τέθηκε στην πράξη για πρώτη φορά σε δοκιμασία στην περίπτωση του διαγωνισμού της Κέρκυρας.
«Δεν οφείλεται στο μοντέλο της επιφάνειας η έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά στους όρους της πρόσκλησης για την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος», απαντά ο κ. Στρατήγης. Και προσθέτει ότι η πρόσκληση θα έπρεπε με σαφήνεια να αναφέρει ότι η Κασσιόπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών που θα δοθούν με leasing για διάστημα έως 100 ετών. Αντ' αυτού, το κείμενο της προκήρυξης σημειώνει πως «…θα μπορούσε ενδεικτικά να αποτελέσει είτε υψηλού επιπέδου ακίνητο ιδιωτικής χρήσης και ανάπτυξης ή να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολυτελούς συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών, μονάδων αναψυχής τουρισμού». Σημειώνει μάλιστα πως το Ταμείο έπρεπε ενδεχομένως να απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία της Γερμανίας, όπου ο θεσμός λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, για να αντλήσει τεχνογνωσία.

Πού εφαρμόζεται η «επιφάνεια». Με το μοντέλο της «επιφάνειας» παραχωρήθηκαν κτίρια και οικόπεδα για το υπό κατασκευή αεροδρόμιο Βερολίνου - Μπράντεμπουργκ καθώς και για την επέκταση του αεροδρομίου του Ντύσελντορφ. Στην Ελβετία, τα καντόνια παραχωρούν κατά κανόνα μόνο «επιφάνεια» στα εδάφη τους για τουριστικά συγκροτήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στη Γαλλία κατασκευάστηκαν έτσι συγκροτήματα λαϊκών κατοικιών και νοσοκομεία, ενώ ακόμη και στην Τουρκία 23 εκατ. τ.μ. αξιοποιήθηκαν με «επιφάνεια» για γεωργική εκμετάλλευση. Στην ίδια χώρα, δημόσια ακίνητα για τουριστικές εγκαταστάσεις και αιγιαλοί για μαρίνες παραχωρούνται με επιφάνεια 49 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης.
Πηγή www.tanea.gr