Οι χρεώσεις αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές και μάλιστα είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με το προϊόν.
Ήρθαν οι νέας γενιάς χρεώσεις από τις τράπεζες.
Πολλές τράπεζες πλέον, χρεώνουν με πρόστιμα και προμήθειες τους καταναλωτές -πελάτες τους, αν καθυστερήσουν στην αποπληρωμή των δόσεων δανείων ή καρτών, αλλά και όταν επιμένουν να συναλλάσσονται στα τραπεζικά γκισέ.
Οι χρεώσεις αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές και μάλιστα είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με το προϊόν. Για παράδειγμα το πρόστιμο για καθυστέρηση της πληρωμής πιστωτικής κάρτας ξεκινά από τα 4 ευρώ και φτάνει και τα 15 ευρώ. Ενώ η καθυστέρηση στην πληρωμή της δόση επιχειρηματικού δανείου μπορεί να επιφέρει πρόστιμο και 50 ευρώ.
Τα πρόστιμα ενσωματώνονται στις δόσεις δανείων και καρτών και έχουν ονομαστεί σε έξοδα διαχείρισης και παρακολούθησης λογαριασμού.
Από την πλευρά τους τα τραπεζικά στελέχη δικαιολογούν την νέα πρακτική, καθώς παραδέχονται ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας παρατηρείται «πρωτοφανής αύξηση» του αριθμού των δανείων, πιστώσεων και πιστωτικών καρτών, που εμφανίζουν καθυστέρηση στην πληρωμή τους. Και ακριβώς αυτή η αύξηση των «κόκκινων» δανείων οδηγεί συνακόλουθα σε αύξηση του κόστους παρακολούθησης και διαχείρισης τους. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος στο 9μηνο του 2011, το 14% των στεγαστικών δανείων βρέθηκε στο «κόκκινο» το 26% των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών και το 13% των επιχειρηματικών δανείων.
Επίσης σταδιακά επανέρχονται και οι χρεώσεις για τις συναλλαγές στα γκισέ. Οι τράπεζες εισπράττουν προμήθεια 1-2 ευρώ για πληρωμές δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών, όταν γίνονται στο γκισέ, ενώ η ίδια συναλλαγή μέσω ΑΤΜ είναι ανέξοδη.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποιαδήποτε χρέωση είναι παράνομη, αφού σύμφωνα με τον νόμο οι τράπεζες «χρεώνουν» τις καθυστερούμενες οφειλές με τόκο υπερημερίας, που είναι 2,5% επιπλέον του συμβατικού τόκου.
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις ανανεώσεις των πιστωτικών καρτών, που παρουσιάζουν καθυστέρηση. Το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες τράπεζες, μόλις λήξει η πιστωτική κάρτα πριν προχωρήσουν στην ανανέωση της συμβουλεύονται ενδελεχώς τη «λευκή λίστα» του Τειρεσία και σταθμίζουν τη βαθμολογία φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας που έχει ο κάθε πελάτης. Όσοι συστηματικά καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των καρτών τους, «κόβονται» από το σύστημα και η πιστωτική τους κάρτα δεν ανανεώνεται μέχρι να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους.
Πηγή www.imerisia.gr