Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Οι υψηλότεροι συντελεστές φορολογίας ακινήτων στην Ευρώπη, είναι στην Ελλάδα.



Σε μία περίοδο, προεκλογική, που η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα πρέπει να αλλάξει τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με στόχο (όπως έχουμε συνηθίσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα) την είσπραξη χρημάτων, καλό είναι να δούμε μερικές από τις αρνητικές πρωτιές που κατέχει η χώρα μας.Την αποτύπωση της κατάστασης στα ακίνητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη έκανε ο Αναστάσιος Βάππας, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτορας φορολογικού δικαίου και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜ1ΔΑ).

Ο κ. Βάππας πήρε πληροφορίες από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες 19 ευρωπαϊκών κρατών και έδωσε μερικές πληροφορίες από την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα μας.

Εχουμε τον υψηλότερο συντελεστή στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στην Ευρώπη. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων υπολογίζεται στο 10%.

Έχουμε και τον υψηλότερο ΦΠΑ στα ακίνητα. Μόνο στην Ελλάδα φορολογούμε την αγορά καινούργιας κατοικίας με συντελεστή 23%.

Οι αντικειμενικές αξίες δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και σε άλλες χώρες.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης και ότι λόγω των αντικειμενικών
αξιών, οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους, αν όχι οι υψηλότεροι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ώς 2%.

Στη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών. Για ακίνητα άνω των
588.000 λιρών επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%.

Η Ιταλία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν συντελεστή αντίστοιχο με τον ελληνικό (10%), ωστόσο, ο φόρος για την πρώτη κατοικία είναι στο 3%.
Πηγή www.buildnet.gr