Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Έντονη στροφή σε ανακατασκευή κατοικιών.



Εντυπωσιακή στροφή στην ανακατασκευή παλιών κατοικιών καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, όπου η κρίση στην κτηματαγορά αποδεικνύεται ότι έχει γίνει καθεστώς. Η "συνταγή" κατά της ακρίβειας δοκιμάζεται από εκατοντάδες νοικοκυριά, που δεν μπορούν να αγοράσουν νεόδμητη κατοικία.Τελικά, το κέρδος είναι μεγάλο, αφού με λίγα χρήματα μια παλιά κατοικία μπορεί να μετατραπεί σε παλάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα σπίτια από 30 ετών και πανω, επειδή είναι φτηνά. Έτσι, με μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον το ακίνητο αποκτά τεράστια υπεραξία και μπορεί να πουληθεί σε πολύ καλή τιμή. Οπως εκτιμάται, η υπεραξία της κατοικίας φτάνει τις περισσότερες φορές το 100% των χρημάτων που πληρώνει κάποιος για την ανακατασκευή.

Για παράδειγμα, αν για ένα παλιό διαμέρισμα δαπανηθούν 50.000 ευρώ, για τις εργασίες ανακαίνισης, αυτόματα γίνεται κατά 100.000 ευρώ ακριβότερο, αν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το πουλήσει.

Σε μισή τιμή τα 40 ετών.

Σύμφωνα με ειδικούς, για κάθε δεκαετία που περνά, ένα ακίνητο χάνει το 12% της αξίας του. Στο πλαίσιο αυτό, μια κατοικία για να διατίθεται στη μισή τιμή έναντι μιας νεόδμητης, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 ετών. Πόσο κοστίζει, όμως, η ανακαίνιση; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν είναι εύκολη, αφού το κόστος είναι διαφορετικό ανάλογα με το ακίνητο, με τα υλικά που χρησιμοποιούνται και με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, για το γενικό λίφτινγκ ενός ακινήτου (ευρείας κλίμακας ανακαίνιση, μαζί με το κόστος των υλικών) θα πρέπει να δαπανηθούν κατά μέσο όρο από 500 έως 1.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αλλάξει την κουζίνα, τα μπάνια και τα πλακάκια. Φυσικά, εντελώς διαφορετικό είναι το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για μια νεοκλασική κατοικία.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εργασίες αφορούν κυρίως τις μονοκατοικίες. Για ένα απλό διαμέρισμα με οικονομικές επιλογές το κόστος της ανακατασκευής μπορεί να περιοριστεί στα 500-600 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή για κατοικία 80 τ.μ. θα απαιτηθούν περίπου 5.000 ευρώ ή διπλάσιο κόστος αν τα υλικά είναι ακριβότερα και οι εργασίες. Πηγή www.buidnet.gr