Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μύκονος και Ρόδος: Τριπλάσια η ζήτηση κατοικιών από ξένους για εξοχικά.



Στο "γιατρικό" που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας μπορεί να εξελιχθεί ο κλάδος των εξοχικών κατοικιών...
Ήδη, αρκετοί παράγοντες της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν ότι λόγω των γενναίων μειώσεων στις τιμές, αρκετοί ξένοι έχουν ξαναβάλει στο «κάδρο» την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες στον κλάδο της δεύτερης κατοικίας σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδυτικές κινήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στη δεύτερη κατοικία, είναι οι μόνες, που μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα της PriceWaterHouseCoopers και του Urban Land Institute με τίτλο "Emerging Trends in Real Estate Europe 2012", δηλαδή, οι τάσεις για την αγορά ακινήτων στην Ευρώπη το 2012.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα του οικονομολόγου, καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γ. Ατσαλάκη, θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την κατασκευή δύο εκατομμυρίων εξοχικών κατοικιών την επόμενη εικοσαετία, από το 2013 έως το 2032, δηλαδή 100.000 σπίτια το χρόνο. Τα συνολικά έσοδα που θα μπορούσαν να εισρεύσουν ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ και το καθαρό όφελος για το κράτος περί τα 240 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή των κατοικιών σε παραθαλάσσιες – παραλίμνιες δημόσιες εκτάσεις με φυσική ομορφιά υπό μορφή παραδοσιακών οικισμών. Στους αγοραστές θα μεταβιβάζεται το κτίριο και το δικαίωμα χρήσης της επιφάνειας του οικοπέδου για 100 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό το έδαφος θα παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου και δεν θα κατηγορηθεί το κράτος για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Εν δυνάμει αγοραστές θα είναι συνταξιούχοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι άλλων χωρών, που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία αλλά και Έλληνες ενδιαφερόμενοι. Οι αγοραστές θα προέρχονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες οι οποίες αποτελούν μια αγορά περίπου 800.000.000 πολιτών. Σίγουρα το 0,25% εξ αυτών δηλαδή 2.000.000 θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Φυσικά, σύμφωνα με τη μελέτη, πρέπει να δοθούν κίνητρα όπως visa σε πολίτες εκτός Ε.Ε. όπως η Ρωσία, μηδενική η χαμηλό φόρο μεταβίβασης, δυνατότητα ενοικίασης των κατοικιών κ.λπ.

Μύκονος και Ρόδος

Σε σχέση με πέρυσι, στη Μύκονο και στη Ρόδο τριπλάσια είναι η ζήτηση κατοικιών από ξένους, αναφέρουν τοπικοί μεσίτες, αποδίδοντας το γεγονός στην υποχώρηση των τιμών κατά 30%-40% έναντι του 2008.

Ειδικότερα μεσίτες του νησιού επισημαίνουν πως στη δημοφιλή Μύκονο έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η ζήτηση από ξένους για κατοικίες και οικόπεδα, μιας και οι τιμές έχουν καταγράψει σημαντική πτώση. Ένα νεόδμητο σπίτι πλέον πωλείται από 3.500 έως 5.000 ευρώ ανά τ.μ., όταν το 2008 το ανώτατο όριο είχε ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από χώρες, όπως Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και Κατάρ, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ.

Όσον αφορά στις περιοχές η ζήτηση επικεντρώνεται στη Λια, τα Πουλάκια και το Καλό Λιβάδι. Ασφαλώς, ζήτηση -και μάλιστα μεγάλη- υφίσταται και για τις περιοχές Αϊ Γιάννης, Αλεόμανδρα Τούρλος και Φανάρι.

Η Ρόδος από την άλλη έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο των Γερμανών

Μετά και την πτώση των τιμών, ένα οικόπεδο στο οποίο μπορεί να κτιστεί κατοικία 100 τ.μ. κοστίζει γύρω στα 30.000 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με γερμανικά κτηματομεσιτικά γραφεία, το ενδιαφέρον για τη Ρόδο όσον αφορά στις επενδύσεις για εξοχική κατοικία, οφείλεται πέραν της φυσικής της ομορφιάς και της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας και στην ύπαρξης κτηματολογίου, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα, από τον καιρό της ιταλικής κυριαρχίας. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής "Die Welt", καθιστά πιο εύκολες τις αγοραπωλησίες στα Δωδεκάνησα, καθώς υπάρχουν καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική από την άλλη, ένα ακίνητο που μέχρι πρότινος κόστιζε 200.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί σήμερα ακόμη και προς 100.000 ευρώ, λένε οι μεσίτες. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, με τους Ρώσους, που αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα των υποψήφιων αγοραστών, να προτιμούν και τις περιοχές κοντά στη χερσόνησο του ’θω, ήτοι Ιερισσό, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα και Κομίτσα.

Μάλιστα στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι ένα εκατομμύριο Ρώσοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα εφέτος, δηλαδή 350.000 περισσότεροι από το 2011, οι προοπτικές που ανοίγονται στο τουριστικό real estate είναι μεγάλες. Ήδη τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς από την πρεσβεία της Μόσχας, τον ΕΟΤ και τα Visa Centers έχουν εκδοθεί 19% περισσότερες βίζες σε σχέση με πέρυσι.

Ήδη, εκτιμάται πως η άρση της υποχρέωσης εξασφάλισης έγκρισης από το υπουργείο Εθνικής ’μυνας για αγορές ακινήτων στη βόρεια Ελλάδα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να επενδυθούν ρωσικά κεφάλαια. ’λλωστε σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένας στους δέκα Ρώσους τουρίστες αποτελεί εν δυνάμει αγοραστή εξοχικής κατοικίας.

Ωστόσο εκτός από τους Ρώσους, που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πράξεων αγοραπωλησίας, σημαντική παρουσία έχουν επίσης Σέρβοι, Σκοπιανοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι με συνολικό ποσοστό περί το 15%.

Κρήτη

Η απόκτηση ενός ηλιόλουστου σπιτιού στα νερά του Αιγαίου έχει ξαναγίνει trend και στην Κρήτη. Με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει 40% τα 2-3 τελευταία χρόνια, η ζήτηση από ξένους έχει αρχίσει δειλά-δειλά να παίρνει τα πάνω της.

Μια κατοικία 100 τ.μ. με 500 τ.μ. οικόπεδο σε μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή, που είναι η standard ζήτηση κοστίζει πλέον 160 έως 200 χιλ. ευρώ από 300 χιλ. ευρώ που πωλούνταν το 2009.

Ωστόσο σύμφωνα με κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στη βόρεια και ανατολική Κρήτη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται σήμερα από Ρώσους, ’ραβες και Ισραηλίτες και όχι από τους παραδοσιακούς «πελάτες» της Κρήτης, όπως οι ’γγλοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι σημειωτέον έχουν αρχίσει να πουλάνε τα σπίτια που είχαν αγοράσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα στον Αποκόρωνα, όπου επί μία δεκαετία ήταν η περιοχή με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες πανελλαδικά, τα πωλητήρια έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, τη διετία 2009 – 2011 ο αριθμός συναλλαγών εξοχικών κατοικιών έχει καταγράψει πτώση 80%.

Κέρκυρα

Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κέρκυρα είναι τα νησιά του Ιονίου στα οποία επικεντρώνεται η ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας. Ειδικότερα στην Κέρκυρα οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την περιοχή, με τις βορειότερες περιοχές του νησιού να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αγοραστές που μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3.000 ευρώ το τ.μ. για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον των ξένων, οι μεσίτες του νησιού αναφέρουν πως σταδιακά έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Δημόσιας Πολιτικής της Βρετανίας, χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τη μέρα της συνταξιοδότησής τους ως αφορμή να ζήσουν μακριά από τη χώρα τους. Πολλοί από αυτούς εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να μετακομίσουν στην Κέρκυρα, αφού σε μία προσπάθεια να αξιολογήσει τις πόλεις που επιλέγουν σήμερα οι Βρετανοί ως ιδανικό μέρος για τα γηρατειά τους η εφημερίδα Telegraph κατατάσσει το νησί Φαιάκων στη 14η θέση ως ονειρεμένο προορισμό.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από ένας στους τρεις πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί να ζήσει στο εξωτερικό μετά τα 55 του και επιλέγει τον νέο τόπο διαμονής του με κριτήρια το κόστος ζωής, τον καιρό, τις τιμές των ακινήτων και τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά αν παρατηρήσει κανείς ότι το 1981 έφυγαν για το εξωτερικό 252.000 Βρετανοί συνταξιούχοι, το 1991 ο αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί (594.000) και το 2006 έφτασε τον αριθμό ρεκόρ του 1.000.000!

Ενδιαφέρον και για ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ, ολοένα και συχνότερα ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη οργανωμένες ομάδες Τούρκων επενδυτών, αναζητώντας ευκαιρίες ειδικά στον κλάδο των ξενοδοχείων. Παράλληλα, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και την Κρήτη συζητήσεις συνεργασίας έχουν ξεκινήσει μεταξύ ελλήνων και τούρκων ξενοδόχων. Όπως αναφέρεται μάλιστα από τον τουρκικό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Γραφείων, εκτός από ξενοδοχειακές μονάδες, οι γείτονες ενδιαφέρονται επίσης για επιχειρήσεις εστίασης και εμπορικά κέντρα, τόσο στη γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ (Θεσσαλονίκη), όσο και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 4-5 αστέρων καταγράφουν μεσίτες στην Κρήτη από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Εμιράτα και το Ισραήλ. Αν και οι έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να "σκοτώσουν" το προϊόν τους, η έλλειψη ρευστότητας και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελιγμών.

Πηγή www.buildnet.gr