Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κατοικίες που απέχουν 20 μέτρα από κορυφογραμμή εντάσσονται στα αυθαίρετα.




Αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης σε κτίσμα, το οποίο έχει κατασκευασθεί με νόμιμη άδεια πριν από την 28.7.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου περί αυθαιρέτων, και το οποίο, ως προς το ανώτατο ύψος του, απέχει λιγότερο από είκοσι μέτρα από την κορυφογραμμή (υδατοκρίτη) αλλά δεν την υπερβαίνει, υπάγεται στις διατάξεις του νόμου.
Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποινική προστασία του Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε χτες βράδυ στη Bουλή.
Το ανωτέρω, μπορεί να γίνει καθώς τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 (Α΄209), με το άρθρο 49 του ν. 4030/2011 (Α΄249, και προστέθηκε η παράγραφος 26. Η παράγραφος αναφέρει ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα:
«Α)Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού υποβάλλεται αίτηση στην επιτροπή της παραγράφου 9. Η επιτροπή αυτή εξετάζει εάν το κτίσμα, όπως έχει διαμορφωθεί με την αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, εντάσσεται, ως σύνολο, στο τοπίο και το δομημένο περιβάλλον, ιδιώς δε εάν θίγει το φυσικό ανάγλυφο και την κορυφογραμμή και με αιτιολογημένη κρίση είτε απορρίπτει την αίτηση είτε την δέχεται, επιβάλλοντας, εφόσον απαιτείται, την εκτέλεση εργασιών, οι οποίες δεν αντίκεινται στις ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, για την προσαρμογή του αυθαιρέτου στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 17. Στην περίπτωση αυτή οι εργασίες εκτελούνται μετά την κοινοποίηση στον ιδιοκτήτης της θετικής κρίσης της επιτροπής. Η προθεσμία εξόφλησης του ειδικού προστίμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον ιδιοκτήτης της θετικής κρίσης ή, εφόσον επιβάλλεται η εκτέλεση εργασιών προσαρμογής, από την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες.
Β) Δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου κτισμάτων και κατασκευών που απέχουν λιγότερο από είκοσι μέτρα από την κορυφογραμμή όταν η υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ή της κάλυψης ή του συντελεστή δόμησης ή κατά όγκος εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερη του 5%.
Γ) Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης εάν το κτίσμα υπερβαίνει την κορυφογραμμή. Απαγορεύεται επίσης η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των πρόχειρων κατασκευών της παραγράφου 9.»
Πηγή www.buildnet.gr